SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Firencah delavci naleteli na ostanke Izidinega templja

4

termometer

Delavci so po naključju naleteli na spiralast steber in na stotine pisanih fragmentov, za katere strokovnjaki menijo, da so morda del rimskega templja, posvečenega egiptovski boginji Izidi.

Fragmente, ki datirajo v 2. stoletje, so delavci odkrili ob kopanju 5x3 metre velike jame za vodno cisterno, ki bo del protipožarnega sistema, in sicer na globini komaj štirih metrov. "Najdba je izjemno pomembna," je izjavil arheolog Alessandro Palchetti z uprave za arheologijo, ki nadzoruje dela na sodišču. Kot je še povedal, so bili že pred začetkom del pripravljeni na arheološke najdbe, saj stoji sodišče na območju s pestro zgodovino.

Po njegovih besedah so najdbe primerljive s podobnimi najdbami v zadnjih treh stoletjih na območju neposredno ob sodišču, ki so jih prav tako povezali s templjem boginje Izide, egiptovske boginje materinstva in plodnosti, ki so jo pozneje privzeli tudi Grki in Rimljani. Natančna lokacija templja še ni znana, je še povedal Plachetti, vendar domnevajo, da je bil tempelj zgrajen izven rimskega dela mesta v bližini današnjega poslopja sodišča.

V mestu medtem nadaljujejo z izkopavanjem antičnega rimskega gledališča Medtem se, kot je povedal Eugenio Giani z mestnega odbora za kulturo, v Firencah nadaljujejo izkopavanja antičnega rimskega gledališča na območju Palazzo Vecchio, ki ga nameravajo za javnost odpreti v dveh letih. Odkopali so že del sedežev za gledalce in del orkestre, poleg tega so že rekonstruirali zgodovino gledališča in njegovega propada. Gledališče je bilo zgrajeno konec 1. stoletja, uporabljali so ga do konca 4. stoletja, nato so lokacijo začeli uporabljati za pokope, hleve za živali in v srednjem veku kot zapor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin