Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
14.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 14.57

7 let, 12 mesecev

V Avstriji naj bi našli izgubljeno Klimtovo fresko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob 150. obletnici rojstva Gustava Klimta je nek Avstrijec doma odkril domnevno izgubljeno fresko avtorja, vendar pa strokovnjaki menijo, da je fresko v resnici naslikal njegov brat Ernst.

Zgodnje Klimtovo delo je v svoji garaži našel nek prebivalec severne Avstrije, ki bi za odkritje težko našel primernejši čas. V soboto je namreč minilo 150 let od rojstva Gustava Klimta, ki mu je posvečeno letošnje dunajsko kulturno dogajanje.

Stropna freska Trobentajoči putto, na kateri je zavaljen kerub s krili, ki igra trobento, naj bi nekoč krasila strop studia, ki sta si ga na Dunaju delila brata Klimt med letoma 1883 in 1892. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so v stavbo namestili dvigalo, naj bi freska izginila.

Umetnostni zgodovinarji so špekulirali o njeni usodi, a večinoma domnevali, da je bila uničena. Preprodajalec umetnin Josef Renz pa je prejšnji teden prejel klic nekega moškega, ki je trdil, da je izgubljeno fresko našel v svoji garaži. Moški ne ve, kako je tam pristala, šele nedavno pa je izvedel, za kakšno delo gre.

Renz je prepričan, da gre za delo, ki so ga iskali več let, ni pa želel izdati, koliko je zanj plačal. Povedal je le, da bo delo dal restavrirati, nato pa bo verjetno romalo na dražbo. Alfred Weidinger, strokovnjak za Klimta in pomočnik direktorja muzeja Belvedere, je bolj skeptičen, saj meni, da dela ni naslikal Gustav, temveč njegov brat Ernst Klimt. "To delo kroži že od šestdesetih let prejšnjega stoletja in vsakič ga skušajo prodati kot delo Gustava Klimta, zdaj pa še posebej ob 150. obletnici njegovega rojstva. Med raziskovanjem njegovega opusa so res našli skice za to delo, vendar jih je narisal Ernst."

Weidinger dodaja, da ne samo, da dela ni podpisal Gustav, ampak gre tudi za ne preveč dobro delo, ki je precej podobno stenskim poslikavam, ki jih je Ernst naredili na gradu Mondsee blizu Salzburga. V najboljšem primeru gre po njegovih besedah za skupno delo obeh bratov.

Ne spreglejte