Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
17.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 17.27

7 let, 12 mesecev

Trubarjeva priznanja letos prejmejo Stanka Golob, Ifigenija Simonović in DSP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trubarjeva priznanja podeljuje Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) posameznikom ali pravnim osebam za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine.

Priznanja letos prejmejo Stanka Golob, Ifigenija Simonović in Društvo slovenskih pisateljev (DSP).

Kot so zapisali v NUK, je za Stanko Golob poznavanje knjig in življenje z njimi v antikvariatu, ki ga je od leta 1981 do upokojitve lani decembra vodila, skoraj sinonim. Golobova je 40 let delala v Cankarjevi založbi in po združitvi založb v Mladinski knjigi. Za svoje delo je leta 1993 prejela Schwentnerjevo nagrado, ki jo podeljujejo za uspehe v založništvu in knjigotrštvu, za leto 2008 pa še naziv knjigotržec leta.

Golobova je znala "pripeljati domov" knjižne zaklade Golobova je ob obiskih sejmov in ob stikih z evropskimi antikvarji vseskozi imela pred očmi "vrzeli" v slovenskih zgodovinskih knjižnicah. Znala je "pripeljati domov" knjižne zaklade, za katere ne bi niti vedeli, da so se pojavili na tržišču. S Trubarjevim priznanjem se ji tako želijo zahvaliti za številne dragocene knjige in grafične liste, ki jih zdaj hranijo v NUK, v Narodnem muzeju Slovenije, na gradu Bogenšperk in še v kakšni ustanovi, še piše v utemeljitvi nagrade.

"Simonovićeva je zvesta spremljevalka in tenkočutna kronistka svojega časa" Vsestranska ustvarjalka Ifigenija Simonović ostaja v prvi vrsti pesnica s posebnim posluhom za umetniško besedo. Objavila je vrsto pesniških zbirk tako za odrase kot otroke. Je zvesta spremljevalka in tenkočutna kronistka svojega časa. Za esejistično knjigo Konci in kraji je prejela Rožančevo nagrado. Dolga leta je pisala in objavljala dnevnik za Novo revijo. Čeprav z vso zavzetostjo živi sedanjost, pa ima poseben odnos tudi do preteklosti.

Pomagala je ohraniti pomembno in dragoceno gradivo iz slovenske kulturne zgodovine: NUK je podarila osebno in rokopisno gradivo iz zapuščine Vitomila Zupana, Francija Zagoričnika ter posredovala pri zapuščini Silvestra Škerlja. Po rokopisnem gradivu iz zapuščine, ki jo hrani rokopisna zbirka NUK, je izbrala in uredila zbirko sedmih Zupanovih knjig Pesmi iz zapora ter njegovo zbirko Pesmi s "prostosti".

Ob prejemu nagrade je dejala, da je nameravala prebrati vsaj 20 Zupanovih pesmi, vendar je prepričana, da bo ena zadostovala. Če je bil kdo za spravo, jo je Zupan naredil že v zaporu, kajti njegove pesmi so svetle, a tudi politične, je dejala nagrajenka.

"DSP ne brani le interesov literatov" DSP ni le stanovska skupnost, ki brani interese literatov, temveč pogosto intervenira tudi na kulturnem in političnem področju. Častitljiva tradicija društva se je začela v letu 1872, že leta 1885 je bilo ustanovljeno še Pisateljsko podporno društvo. Poglavitna naloga društva od vsega začetka je tudi razširjanje in popularizacija knjige in bralne kulture na Slovenskem. Na tej točki se delovanje NUK in DSP popolnoma prekrivata, piše v utemeljitvi nagrade.

NUK in DSP sta organizirala vrsto razstav, predstavitev in pogovornih večerov ob različnih jubilejih in podelitvah literarnih nagrad. Pod predsedstvom pesnika Milana Jesiha je društvo lani NUK podarilo tudi celotni "papirni" arhiv ugledne mednarodne nagrade Vilenica, med drugim korespondenco s pisatelji, fotografije, zapisnike komisij in druge dokumente, tiskovine in časopisne odzive.

Jesih je ob prejemu priznanja izrazil hvaležnost zanj in za tople besede. "Priznanje cenimo in lahko obljubimo, da se bomo še naprej izkazovali vredne vaše pozornosti," je dejal.

Dosedanji dobitniki Trubarjevih priznanj so Mercator d.d., Mihael Glavan, Tonka Menart, Nataša Golob, France Pibernik in Rozina Švent. Lani sta priznanje prejela Jasna Hrovat in Marijan Smolik.

Ne spreglejte