Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 12.57

8 let

Srbski prevod knjige Eksperiment Kosovo - vrnitev kolonializma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Založba Albatros plus iz Beograda je izdala prevod knjige avstrijskega zgodovinarja, publicista in novinarja Hannesa Hofbauerja z naslovom Eksperiment Kosovo - vrnitev kolonializma.

Predstavili so jo minuli četrtek v beograjski mestni knjižnici. Pred štirimi meseci je bila knjiga, v nemškem izvirniku, predstavljena na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

"Na Kosovu deluje svojevrsten neokolonialni eksperiment" Knjigo so že ponatisnili v Avstriji in Nemčiji. V javnosti je izzvala žolčne razprave, predvsem med nasprotniki oziroma pristaši t.im. mainstream novinarstva. Povod za knjigo je bila lanska razglasitev neodvisnosti Kosova. Pisec je v uvodu zapisal, da je bilo to, kar se je zgodilo na Kosovu, zelo nevarno za razvoj dogodkov v Evropi.

Avtor je povedal, da gre za "presedan enostranskega spreminjanja meja, s čimer je bil zadan končni udarec povojni ureditvi v Evropi". Temeljni sektorji kosovskega gospodarstva ne funkcionirajo, družbena rast se dosega "ali na črnem trgu ali v množični emigraciji". Na Kosovu, meni Hofbauer, deluje svojevrsten neokolonialni eksperiment.

"Kosovo postaja kolonija EU" "Kosovo se nezaznavno spreminja iz protektorata ZN v kolonijo EU. Tu se, od politične in pravne do policijske in vojaške oblasti, odpira polje za eksperimentiranje, v glavnem za zahodnoevropske in severnoameriške institucije. Ta eksperiment bi morebiti lahko uporabili za srce Evrope.

Založba Filip Višnjić iz Beograda je objavila že dve Hofbauerjevi knjigi - Balkanska vojna in rušenje Jugoslavije 1991-1995 ter Širitev EU na vzhod. Prevod nove Hofbauerjeve knjige pa je objavila nova založba Albatros plus, ki jo vodi filozof Jagoš Đuretić, dolgoletni direktor Filipa Višnjića.

Ne spreglejte