Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 8.37

8 let

Slovenci postavili svetovni rekord v igranju harmonike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo se je Slovenija spet vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Za presežek vseh presežkov so v poskrbeli harmonikarji. Če smo bolj natančni, meh je vleklo kar 1.137 moških, žensk in otrok.

V Gaju pri letališču Cerklje ob Krki se je pretekli konec tedna odvijal že drugi mednarodni festival harmonike, etno glasbe, vina, kulinarike in smeha, poimenovan Panonika Harmonika. Če sta petek in sobota zadovoljila glasbeni okus mlajših, je bila nedelja v znamenju ljubiteljev domače glasbe, natančneje harmonike, in svetovnega rekorda. Organizatorji so se namreč odločili ustvariti najdaljšo povorko harmonikarjev na svetu, kar pomeni, da bi moralo meh naenkrat vleči nekaj čez tisoč harmonikarjev.

Na prireditvi je harmonika odmevala na vsakem koraku. Zgodbe ljudi so različne. "Igram od desetega leta, kar pomeni, da meh vlečem že okoli 50 let. Harmonika je moja prva ljubica, kar mi je zamerila tudi žena," nam je zaupal Anton Težak, oče Martina Težaka, svetovnega prvaka v igranju diatonične harmonike. Med množico igralcev smo našli verjetno tudi najmlajšega. Komaj sedemletni Nejc igra inštrument že dobrih sedem mesecev. "Za igranje sem se navdušil sam. Malce sem opazoval in poslušal, nato pa sem se odločil, da poskusim," je dodal in poudaril, da zaradi sodelovanja pri podiranju rekorda ni niti najmanj živčen.

Da pa harmonika ni le domena moških, so dokazale številne žene, dekleta, celo deklice. "Igranja se učim v glasbeni šoli, za inštrument pa sta me navdušila starša," je zatrdila 12-letna Manca, ki ob držanju ogromne harmonike ni kazala niti najmanjšega napora.

Rekord je padel …

"Hvala bogu, da se to, kar vidimo, dogaja prav v Sloveniji, saj si Slovenci ta rekord zaslužimo," nam je povedal Martin Težak, ki je lani osvojil laskav naziv najboljšega harmonikarja na svetu. Poudarimo, da je bil prav Martin tisti, ki je v družbi Semirja Hasića, prvaka iz Bosne in Hercegovine, narekoval ritem tisoč harmonikarjem. Začelo se je nekaj po tretji uri popoldan, ko so se veseljaki zbrali v komaj preglednih vrstah pred avtobusom, na katerem sta dirigirala Martin in Semir. Navodila so bila jasna: igralo se je skladbi Golica ter V dolini tihi. Po začetnem preigravanju je šlo zares. Prizor je bil veličasten. Igranje harmonike, ki je bilo večkrat prežeto s huronskim vriskanjem, je povzročilo kurjo polt prav vsem.

"Podrli smo svetovni rekord, saj je na harmoniko igralo kar 1.137 ljudi. Prejšnjega, ki je bil v rokah Kanadčanov, smo presegli za skoraj polovico," nam je slabo minuto po naznanitvi rekorda pojasnil glavni organizator Tomaž Zorko. Za naslednje leto napoveduje nov rekord, vendar inštrument po vsej verjetnosti ne bo harmonika. Pustimo se presenetiti.

Ne spreglejte