Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2012,
15.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severina skrbništvo ločitev

Ponedeljek, 15. 10. 2012, 15.27

7 let, 12 mesecev

Severina bije boj za skrbništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odnosi med Severino in njenim odtujenim partnerjem Milanom se zaostrujejo. Hrvaški zakon namreč Severini dovoljuje popolno skrbništvo nad sinom, če ga njegov oče ne bo videl več kot tri mesece.

Odnosi med Severino in njenim odtujenim soprogom Milanom Popovićem se zaostrujejo, posredi pa seveda stoji njun sin Aleksandar. Pevka namreč trdi, da Milan sina ni obiskal že več kot dva meseca, če pa ga ne bo niti v prihodnjem mesecu, mu lahko grozi odvzem starševskih pravic.

Tako vsaj opozarja Dafinka Večerina, znana zagrebška odvetnica, specializirana za družinsko pravo, in pravi, da se lahko v tem primeru Severina obrne na sodišče in zahteva popolno skrbništvo nad otrokom. Pevka lahko še zahteva, da oče sodeluje pri pokrivanju stroškov Aleksandrove varuške, morebitnih športnih aktivnostih, kot so smučarske počitnice, plačevanje zasebnih vrtcev in šol in podobno. Dafinka Večerina je novinarjem še povedala, da pozna primere na Hrvaškem, ko je mama za otroka izborila preživnino tudi do 10 tisoč hrvaških kun na mesec. Se bosta Severina in Milan uspela dogovoriti zunaj sodišča? Glede na Popovićevo premoženje – lani je njegovo podjetje AmlacoGroup zaslužilo kar 6,8 milijarde kun – je visoka preživnina sicer mogoča, a odvetnica opozarja, da se bo višino preživnine določilo glede na otrokove potrebe. Za otroke, mlajše od šestih let, je to približno 17 odstotkov starševe plače.

Dokler se zadeve ne bodo razpletle in sodišče ne bo določilo, pri kateremu od staršev bo živel otrok, posebne omejitve veljajo tudi za Severino. Ta mora za vsak odhod iz države pridobiti dovoljenje pristojnega centra za socialno delo, oče pa lahko sina obišče le na hrvaškem ozemlju.

Morda pa se Severina in Milan le uspeta sama dogovoriti, tako da jima pravice ne bo treba iskati na sodišču.

Ne spreglejte