Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 9.27

8 let

Puškinov muzej slavi 110-letnico obstoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Puškinov muzej lepih umetnosti (Muzej izobraziteljnih iskustv imeni A.S. Puškina) 110-letnico od ustanovitve poslavlja delovno.

Po besedah direktorice muzeja, umetnostne zgodovinarke Irine Antonove, so temeljni kamen za enega najbogatejših muzejev v Rusiji, ki stoji nasproti katedrale Kristusa odrešenika v Moskvi, položili 29. avgusta leta 1898 v navzočnosti carja Nikolaja II. in njegove družine, za to slovesnost pa si je njegov ustanovitelj, profesor moskovske univerze, znan po skromnosti, Ivan Cvetajev nadel paradno uniformo. Puškin šival mundir "Njegova hči, ruska pesnica Marina Cvetajeva, je zabeležila, kako je njen oče šival mundir. Zanj je bil to velik dogodek, ker se tako slovesno sicer ni nikdar oblekel," je besede Antonove.

Hram vrhunskih likovnih del Od leta 1920 do leta 1930 se je muzej postopoma spremenil v kraj, kjer hranijo vrhunska dela likovne umetnosti. V zbirkah Puškinovega muzeja se nahaja okoli 700.000 umetniških predmetov, med njimi je kolekcija impresionističnih in postimpresionističnih slik, vključno z deli Van Gogha, Gaugaina, Picassa, Moneta in Matissea.

Na odprtju muzeja je bil tudi car Nikolaj II. Direktorica Puškinovega muzeja je še povedala, da je gradnja muzeja trajala 14 let, na osnovi načrta arhitekta Romana Kleina pa so zgradili veličastno poslopje z ogromnimi dvoranami in visokimi stropi. Na odprtju muzeja, ki so jo pripravili ob 100. obletnici zmage v vojni leta 1812, je bil prav tako car Nikolaj II.

Na ogled bo zasebna kolekcija Romana Abramoviča "Zbirke dopolnjujemo. V naših prostorih so gostovali mnogi veliki svetovni muzeji. Septembra bomo odprli nekaj novih razstav. V osrednji zgradbi bo umetniška skupina Most predstavila nemške ekspresioniste, nato bo na ogled zasebna kolekcija del Alberta Giacomettija, katerega skulpturo je Roman Abramovič plačal 14 milijonov dolarjev. Njegova dela še nikoli niso bila razstavljena v Rusiji. Novembra bo razstavljenih 110 del britanskega slikarja Josepha Tarneta iz zbirke londonske galerije Tate," je povedala Antonova.

Ne spreglejte