SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poškodovani vojaki kot uspešni arheologi

1

termometer

Britanski vojaki, ki so bili poškodovani v Afganistanu, so se izkazali za izjemne arheologe, saj so našli 1400 let staro okostje vojščaka in pripadajoče predmete.

Program Operacija Nightingale omogoča vojakom, ranjenim v Afganistanu, da v času rehabilitacije pridobijo nove veščine in znanja. V okviru programa so zato vojaki izkopavali arheološke ostanke na Salisbury Plain v bližini Stonehengea, na kraju, za katerega so imeli skromna pričakovanja, saj so v preteklosti tam našli zgolj nekaj ostankov orožja. Arheologi iz Wessexa so bili presenečeni, ko so vojaki tam odkrili 1400 let stare ostanke anglosaksonskega vojščaka.

Vojaki so tako odkrili ostanke svojega rojaka, poleg okostja so našli njegovo sulico in majhno leseno skodelico okrašeno z bronastimi trakovi. Mike Kelly, ki je našel okostje, pokrito s ščitom, verjame, da so vojaku z mestom pokopa izkazali čast. ''Bil sem v vojni in lahko si predstavljam, kako se je vojak počutil pred bitko. Dejstvo, da sem sodobna različica izkopanega okostja, me navdaja z občutki spoštovanja.''

Kot kaže, so vojaki odkrili pokopališče, na katerem so poleg ostankov 27 posameznikov našli še druge ostanke orožja in nakita. Anglosaksonsko pokopališče naj bi nastalo znotraj še starejšega pokopališča iz bronaste dobe.

Poškodovani vojaki so bili nad odkritjem navdušeni, osem od njih se jih je odločilo za študij arheologije na univerzi v Leicestru, njihove najdbe pa bodo končale v wiltshirskem Muzeju kulturne dediščine v Devizesu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin