Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
17. 8. 2012,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 13.21

8 let

Poletni paparaco: ko znani Slovenci slečejo kopalke

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ujeti na plaži, v različnih pozah in po možnosti brez oblačil. Tudi v Sloveniji se vedno bolj širi trend paparaco fotografij, a še vedno močno zaostajamo za večjimi tujimi tabloidi.

Poletje je čas škandalov, je obdobje razgretih mokrih teles, miniaturnih kopalk in veliko gole kože. To je obdobje, ko so paparaci najbolj dejavni in si ob vsaki ekskluzivni fotografiji od zadovoljstva manejo roke. Razgaljene fotografije zvezdnikov so postale stalnica poletnega branja.

Tudi slovenski paparaci se v tem obdobju podajo v lov za kakšno vročo fotografijo, v zadnjih letih se je v njihovo fotografsko past ujelo kar nekaj znanih obrazov. Številnim so v spominu ostale predvsem fotografije popolnoma golega Naceta Junkarja, pokončnega golega oprsja Miše Molk, zaobljene postave pevke Neishe, golega Boruta Veselka, seksi Nine Osenar, na zadnje pa se je na naslovnici znašla tudi igralka Alenka Tetičkovič.

Revije s tovrstno vsebino grejo za med, ljudje na splošno zelo radi "pokukajo" v intimo javnih osebnosti, se naslajajo, zgražajo ali jih občudujejo. Kako takšno javno razgaljenost občutijo prav oni, pa smo vprašali enega najslavnejših nagcev, Naceta Junkarja, in Neisho, ki tudi letos ni ušla radovednim fotografskim objektivom. Svoj pogled na ta rastoči posel pa nam je podal tudi naš paparaco Jani Božič.

"Vseeno mi je, kakšnega me objavijo"

"Leta 1985 sem bil na skalah v Fiesi prvi Slovenec, ki ga je fotografiral paparaco. Kako sem se takrat počutil, se zelo slabo spomnim. Starši mi niso rekli nič posebnega, spominjam pa se, da je bilo stari mami to neznansko všeč, pa je bila že kar v letih," se svoje prve gole fotografije v medijih spominja večni nudist Junkar, ki ima že kar bogato zbirko razgaljenih fotografij, a se je takšnih objav že navadil.

Po Fiesi je pred tremi leti spet postal tarča paparacev, ko so ga razkrinkali na njegovi priljubljeni strunjanski divji plaži. "Prvi hip mi je bilo zelo nelagodno, ko pa sem stvar prespal, mi je postalo vseeno."

"Revije in paparace nekako razumem. Kruh si služim v Ljubljanski operi, kjer sem zaposlen že 34. leto, in na nastopih drugje, revije pa seveda potrebujejo tudi take vrste člankov in fotografij, ker je od tega odvisna njihova naklada."

"Če potegnem črto, mi je vseeno, kakšnega me objavijo. Rad imam pač divje plaže. Tukaj je vsakdo svoboden, lahko je v kopalkah ali ne."

"Če ne znaš biti brezbrižen do rumenega tiska, težko preživiš v medijskem svetu"

Pevko Neisho so letos ujeli na portoroški plaži, oblečeno samo v bele bikinke. Komentarji so bili precej konkretni in so se nanašali predvsem na njeno postavo. Toda tudi Neisha je z leti dobila debelo kožo: "Če ne znaš biti brezbrižen do rumenega tiska, težko preživiš v medijskem svetu, ker če hočeš biti v dotičnih medijih stalno 'in' oziroma na tapeti, morajo biti novice o tebi 'šokantne', kar ima pa v 90 odstotkih negativen predznak in taka promocija mene ne zanima. Meso se samo stara, duh se pa plemeniti. Ko kipim od dobre volje, mi je čisto vseeno, ali sem v hlačah št. 36 ali 38 ... in moji zvesti publiki je prav tako malo mar."

V Sloveniji je bolj malo pravih paparaco fotografij

Jani Božič je vedno v lovu za dobro in zanimivo fotografijo. Svoje delo jemlje kot nekakšno avanturo s ciljem, da v svoj objektiv ujame kakšno znano osebnost. "Lovljenje zvezdnikov na plažah je zelo naporno, hkrati pa adrenalinsko delo, ki zahteva veliko točnih informacij za uspešen ulov," nam pove Božič in dodaja, da je delo paparaca lahko tudi nevarno, saj je bil že večkrat tarča napadov estradnikov, tudi opremo so mu že uničili. Nekateri so mu celo ponujali podkupnino, da fotografije ne bi poslal v objavo, toda ponujenemu denarju ni nikoli podlegel.

Toda Slovenija je pri svojih tabloidnih in paparaco objavah zelo mila in prijazna do zvezdnikov. Pravih fotografij iz zasede pravzaprav ni, naši zvezdniki svoje razgaljene fotografije pošiljajo kar sami v uredništva – vse za ceno samopromocije. "Slovenske revije morajo svoje strani zapolniti v vsaki številki, zato jim delo precej olajša to, da se dogovorijo z estradniki, naj jim z dopusta pošljejo kakšne svoje fotografije s plaže na temo ujeli smo jih. Saj nobena slovenska medijska hiša ne bo financirala svojega paparaca, da odpotuje kam v tujino na lov za kakšnim slovenskim estradnikom. Res pa je, da nastanejo tudi prave paparaco fotografije, ki niso vnaprej dogovorjene, a teh pristnih je manj," nam je še resnično stanje v slovenskem rumenem medijskem svetu pokomentiral Božič.

In kakšna je cena pravih paparaco fotografij? Božič pravi, da je tako kot v tujini tudi v Sloveniji cena tovrstnih fotografij precej padla, toda še vedno je možen precej dober zaslužek.

In kakšno je vaše mnenje o paparaco fotografijah?

V spletni anketi smo tudi vas prosili za mnenje o tovrstnih poletnih objavah v medijih in velika večina se vas strinja, da so takšne fotografije zgolj dobro orodje za samopromocijo, v tovrstnih fotografijah dejansko ne uživate, veliko več vas je takšnih, ki objavo fotografij kategorično zavračate. Seveda prodaja revij s tovrstno vsebino kaže drugače sliko.

Ne spreglejte