SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Manj znane in presenetljive zanimivosti o kraljici Elizabeti II.

4

termometer

Priljubljena monarhinja že 62 let vlada Veliki Britaniji, njeno življenje pa je polno zanimivih detajlov in trenutkov.

Kraljica Elizabeta II., ena najdlje vladajočih osebnosti v vsej zgodovini, bo 21. aprila vstopila v 88. pomlad svojega življenja. Ob tej priložnosti smo se odločili pobrskati za zanimivostmi, ki so zapolnile njeno politično in zasebno življenje.

Kraljica je brez potnega lista Čeprav je med svojo vladavino obiskala že 116 svetovnih držav, je brez potnega lista. Ker se britanski potni listi izdajajo "v imenu kraljice", ni potrebe, da bi ga monarhinja imela. Prav tako ne potrebuje vozniškega dovoljenja za prevažanje v svojem priljubljenem avtomobilu znamke Range Rover.

Praznuje dva rojstna dneva Kraljica se je kot Elizabeth Alexandra Mary of York rodila 21. aprila 1926. Vendar pa vse države Commonwealtha (skupaj jih je 16), ki jim vlada, njen rojstni dan tradicionalno praznujejo na določen dan maja ali junija. Gre za tradicijo, ki traja vse od leta 1748. Takrat so se namreč odločili, da rojstne dneve vseh britanskih vladarjev praznujejo maja ali junija. V Veliki Britaniji ga praznujejo prvo, drugo ali tretjo soboto v juniju, ko organizirajo številne prireditve, parade in koncerte.

Med drugo svetovno vojno je vozila tovornjak Kraljica se je med drugo svetovno vojno, stara 18 let, pridružila ženski teritorialni službi, kjer se je izučila za avtomehaničarko in voznico vojaškega tovornjaka. Je edina predstavnica kraljeve družine, ki je bila v vojski, in edina živa vladarica neke države, ki je aktivno sodelovala v drugi svetovni vojni.

Svojo poročno obleko je plačala s prehranskimi boni Princesa Elizabeta se je 20. novembra 1947 poročila z daljnim sorodnikom Philipom Mountbattnom, princem Grčije in Danske, danes znanim kot princ Philip, edinburški vojvoda. Ker je Velika Britanija takrat še vedno čutila posledice vojne, je monarhinja modnemu oblikovalcu Normanu Hartnellu za poročno obleko plačala z boni za hrano.

Njen poročni prstan je izdelan iz kosa zlata iz Walesa Poročni prstan je izdelan iz kosa zlata, ki so ga našli v rudniku Clogau St. David blizu Dolgellaua v Walesu. Uradno poročno torto so izdelali iz sestavin, ki so jih kraljici kot poročno darilo podarile avstralske skavtinje.

Ni prevzela moževega priimka Elizabetin oče, kralj George VI., je pripadal nemški dinastiji Saxe-Coburg in Gotha, a je ime dinastije še pred začetkom prve svetovne vojne spremenil v Windsor. To ime kraljica nosi še danes. Tudi Elizabetin mož Philip je opustil nemški priimek Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg in prevzel materinega Mountbatten. Elizabetina mati, kraljica Elizabeta, in takratni britanski premier Winston Churchill sta dala vse od sebe, da bodoča kraljica ne bi prevzela tujega priimka in da bi monarhi Velike Britanije pripadali samo dinastiji Windsor.

Leta 1976 je poslala internetno pošto Kot prva vladarica neke države je 26. marca 1976 poslala e-mail. Sporočilo je bilo poslano iz britanskega vojaškega oporišča prek ARPANET, predhodnika današnjega interneta.

V Buckinghamski palači jo je zbudil vlomilec Psihični bolnik Michael Fagan, ki je pobegnil iz umobolnice, je 9. julija 1982 vlomil v Buckinghamsko palačo in vdrl v kraljičino spalnico. Kraljica se je zbudila in v sobi odkrila neznanega moškega. Ker ni vedela, kako se bo neznanec odzval, je z njim deset minut mirno klepetala, dokler ga ni iz sobe pospremila varnostna služba. Pozneje se je izkazalo, da to ni bil Faganov prvi vlom v sicer dobro zastraženo palačo. Nekaj tednov pred tem incidentom je namreč že vlomil v palačo in spil eno od steklenic vina, ki je pripadala princu Charlesu.

Tekoče govori francoski jezik Tekoče govori francoščino in znanje velikokrat uporabi med svojimi državniškimi obiski. Nikoli ne zahteva prevajalca.

Številni obiskovalci vrtnih zabav Odkar je na prestolu, je njene vrtne zabave v Buckinghamski palači v središču Londona ali v palači Holyroodhouse na Škotskem obiskalo okoli 1,5 milijona ljudi.

Gostila je 12 britanskih premierjev Med svojo vladavino je na rednih večernih avdiencah (ki potekajo vsak torek) gostila kar 12 britanskih premierjev: Winstona Churchilla (1951–1955), sira Anthonyja Edna (1955–1957), Harolda Macmillana (1957–1963), sira Aleca Douglasa-Homa (1963–1964), Harolda Wilsona (1964–1970 in 1974–1976), Edwarda Heatha (1970–1974), Jamesa Callaghana (1976–1979), Margaret Thatcher (1979–1990), Johna Majorja (1990–1997), Tonyja Blaira (1997–2007), Gordona Browna (2007–2010) in Davida Camerona (2010–). Prav tako se je med njeno vladavino zamenjalo 12 ameriških predsednikov.

Ima stran na Facebooku Kraljica se je novembra 2010 pridružila Facebooku. Odprla je stran, poimenovano Britanska monarhija (British Monarchy), na kateri je mogoče spremljati vse v zvezi s kraljevo družino: fotografije, videe, novice in govore. Kraljeve družine pa ni mogoče "dregniti". Leto pred tem, julija 2009, je odprla tudi račun na Twitterju, a nihče iz kraljeve družine ne tvita osebno. Za to imajo prav posebno ekipo v Buckinghamski palači, ki je odgovorna za tvitanje.

Prejela je številna nenavadna darila Med darili je bilo veliko živali. Ko je oktobra 2008 obiskala Slovenijo, ji je država podarila lipicanca. Za bolj eksotične vrste živali (med njimi so jaguarji, lenivci iz Brazilije in dva črna bobra iz Kanade) je poskrbel londonski živalski vrt. Sicer je v dar prejela tudi ananase, jajca, škatlo polžjih hišic, loge, narejene iz debel javorjevih dreves, in sedem kilogramov morskih kozic.

Rada obdarja za božič, tudi z božičnimi drevesi Med svojo vladavino je poslala več kot 37.500 božičnih voščilnic. Vsak božič obdari svoje osebje v Buckinghamski palači. Vsak prejme tudi tradicionalni božični puding. Teh je podarila okoli 90 tisoč. Vsako leto pošlje božična drevesa, in sicer v Westminstrsko opatijo, v katedralo svetega Pavla v Londonu, v katedralo svetega Gilesa in Canongate Kirk v Edinburgu ter v številne lokalne šole in cerkve v angleški pokrajini Sandringham.

Upodobljena je na številnih portretih Kar 129-krat je morala pozirati za uradne portrete. Samo na dveh je upodobljena skupaj z možem, princem Philipom. Za prvega je pozirala leta 1933, stara sedem let – naslikal ga je madžarski umetnik Philip Alexius de Laszlo –, zadnji pa je nastal septembra 2010. Naslikala ga je Isobel Peachey.

Je velika ljubiteljica psov pasme corgis Imela jih je že več kot 30. Prvo psičko, Susan, je prejela leta 1944 za svoj 18. rojstni dan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin