SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanski arheologi so vse bliže resnični Moni Lizi

1

termometer

Italijanski arheologi so v sklopu izkopavanj v nekdanjem samostanu v Firencah odkrili dobro ohranjeno človeško okostje.

Z izkopavanji želijo odkriti identiteto ženske, ki je italijanskemu umetniku Leonardu da Vinciju pozirala za znamenito sliko Mona Liza. Arheologi so sicer v lovu za posmrtnimi ostanki Lize Gherardini, florentinske plemkinje, ki naj bi bila Leonardu model za sliko, odkrili več človeških okostij.

Po besedah Silvana Vincetija, ki vodi ekipo italijanskih arheologov, je to najnovejše odkritje še posebej vznemirljivo, čeprav bodo potrebni še dodatni testi, ki bodo razkrili identiteto pokojnikov. "Dejal bi, da smo prišli do res vznemirljivega dela raziskave," je dejal Vinceti.

Skupina arheologov je pod novimi cementnimi tlemi v nekdanjem samostanu začela izkopavati lani, ko so tedaj odkriti dokumenti potrdili, da je Liza Gherardini, žena premožnega florentinskega trgovca Francesca del Gioconda po moževi smrti živela v samostanu in da sta zanjo skrbeli njeni hčerki, ki sta bili redovnici.

Portret naj bi pri umetniku naročil del Giocondo in čeprav je za to le malo dokazov, večina umetnostnih zgodovinarjev verjame, da je bila Gherardinijeva umetnikov model za sliko. Ta je nastala med letoma 1503 in 1506, danes pa jo hranijo v pariškem muzeju Louvre.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin