Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 10. 2012,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 14. 10. 2012, 15.45

8 let

Fotografinja Manca Juvan razstavlja v newyorški galeriji MC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska fotografinja Manca Juvan se je s svojimi fotografijami in knjigo o življenju v Afganistanu predstavila tudi v New Yorku.

Otvoritev razstave Afganistan: Neobičajna življenja s sprejemom je v newyorški galeriji MC v petek pospremila tudi okrogla miza o izzivih in reševanju krize v Afganistanu. Razstava bo odprta do 20. oktobra.

Desetletje po začetku vojne, ki je bila odgovor na teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001, se zdi cilj demokratizacije in obnove države še vedno zelo daleč. Vojna še traja, poteka prerivanje za oblast, denar, moč, vpliv in interese.

Predsednik združenja tujih dopisnikov Afganistana Vanni Cappelli je na okrogli mizi opozoril na hudo napako, ki so jo storile ZDA s tem, da so stavile na pomoč Pakistana, ki je s svojimi obveščevalnimi službami še pred 11. septembrom 2001 skrbel predvsem za destabilizacijo Afganistana in svoje interese.

Strokovnjakinja za upravljanje s krizami in uslužbenka ZN v Afganistanu Renata Dwan je med drugim omenila, da je za Afganistance na prvem mestu družina. Nekdanji visoki svetovalec State Departmenta in Pentagona za Afganistan Matthew Sherman pa je poudaril, da je potrebno Afganistancem razložiti, da Zahod ni tam zaradi kraje naravnih bogastev, ampak za obrambo lastnih družin pred teroristi.

Manca Juvan je na podlagi svojih večletnih izkušenj v Afganistanu opozorila, da navadne ljudi interesi zahoda ne zanimajo preveč, ampak sta na prvem mestu mir in delovna mesta za dostojno življenje.

Okrogla miza, ki jo je povezoval pisatelj in profesor univerze Columbia Michael Scammell, je skušala podati odgovore na pereča vprašanja Afganistana, vendar pa so morali udeleženci, med katerimi je bil tudi fotograf in filmar z izkušnjami iz vojn od Balkana do srednje Azije, na koncu ugotoviti, da govorijo brez prisotnosti Afganistancev.

Fotografije Mance Juvan so nastale med letoma 2003 in 2009. Z njimi je želela sestaviti kompleksnejšo sliko Afganistana, ki bi povedala več kot novice iz te države. Temu je namenjena tudi foto monografija, ki je opremljena s citati iz pogovorov z Afganistanci.

Manca Juvan se je rodila leta 1981 v Trbovljah. Od leta 2000, ko je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, dela kot svobodna fotografinja. V okviru natečaja Foto leta je več let zapored prejela nagrado za najboljšo fotoreportažo. Svoje fotografije in zgodbe iz vsega sveta objavlja v slovenskih in tujih časopisih.

Ne spreglejte