SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto: Brooklynski botanični vrt s travnikom na strehi

2

termometer

Oktobra bodo v Singapurju podelili nagrade za najboljše arhitekturne dosežke leta, mi pa vam bomo med poletjem predstavili finaliste. Tokrat je to center za obiskovalce brooklynskega botaničnega vrta.

Botanični vrt je svojevrsten muzej, katerega eksponati se spreminjajo skupaj z leti in letnimi časi v naravi. S svojim zelenjem predstavlja oazo sredi mesta, od katerega ga praviloma ločujejo visoka drevesa in grički. V kategoriji razstavnih prostorov je tako letos med drugim nominiran center za obiskovalce v brooklynskem botaničnem vrtu, ki so ga zasnovali v arhitekturnem biroju Weiss/Manfredi Architects v New Yorku.

Center za obiskovalce je vstopna in orientacijska točka, ki služi tudi kot ločnica med vrtom in mestom. V centru so poleg informacijske pisarne tudi razstavna galerija, trgovina s spominki, kavarna in prostor za prireditve.

Tako kot vrta tudi zgradbe z ene točke ne moremo videti v njeni celoti. Medtem ko vhod morda na prvi pogled ne obljublja veliko, pa se z vijugami streha centra prelije v krajino s pomočjo travnate površine. Stranske steklene stene ponujajo rahlo zastrt pogled na vrt, medtem ko se severni del centra "potopi" v hrib. Stavba tako izkorišča naravno svetlobo, geotermalni sistem izmenjave pa skrbi za uravnavanje toplote v notranjosti. K trajnostnemu vidiku stavbe prispevata še pozelenela streha, ki je hkrati vrtni laboratorij, in sistem za shranjevanje deževnice, ki namaka bližnje površine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin