Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
6. 2. 2013,
9.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fotografije natečaj nagrade

Sreda, 6. 2. 2013, 9.16

7 let, 12 mesecev

Emzinova Fotografija leta 2013

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Emzinov fotografski natečaj je končan. Za najboljšo avtorsko fotografijo je prvo nagrado prejela Katja Goljat, za reportažno pa Mitja Ličen.

Na Emzinov natečaj za najboljšo fotografijo, ki so ga letos organizirali že devetnajstič, je prispelo 441 fotografskih serij oziroma 2.874 fotografij. Med poslanimi fotografijami, ki predstavljajo letni nabor produkcije slovenskih fotografov različnih generacij, vsebin, formatov in tehnik, je mednarodna žirija v sestavi umetniške direktorice revije Emzin Metke Dariš (Ljubljana), kuratorja Tevža Logarja (Ljubljana), kuratorke in kritičarke Ive Prosoli (Zagreb) ter fotografov Karela Cudlína (Praga) in Harryja Gruyaerta (Pariz) izbrala zmagovalne. Varuhi ptic Prvo nagrado za avtorsko fotografijo je prejela Katja Goljat za serijo Varuhi ptic. Gre za osem črno-belih portretov, intimnih izpovedi, melanholičnih občutij, ki vsak na svoj način z nagačeno živaljo in z gledalcem na drugi strani vzpostavljajo razmerje.

Konceptualne Slike

Matija Brumen, Simon Hudolin in Mateja Rojc so za konceptualni projekt Slike prejeli drugo nagrado.

20. stoletje med preteklostjo in sodobnostjo

Tretja nagrada za avtorsko fotografijo je pripadla Robertu Hutinskemu za serijo pod naslovom 20. stoletje, ki zarisuje senzibilno napetost med preteklostjo in sedanjostjo, kot so o avtorjevem delu med drugim zapisali žiranti.

Družebnopolitično skozi intimno

Nagrada za reportažno fotografijo je šla v roke Mitje Lična za serijo Passing Peru, v kateri se družbenopolitično razkriva skozi intimno perspektivo. Brez spektakularnosti in neposredne šokantnosti.

Poleg nagrajenih fotografij si je v Cankarjevem domu na Emzinovih razstavi mogoče ogledati tudi ožji izbor, ki predstavlja 24 avtorjev in avtoric z 28 serijami. Na podlagi odločitve žirije so te razstavljene v celoti ali le z izborom fotografij. Serije, ki so se uvrstile v ožji izbor, vsebujejo eno ali več izjemnih fotografij, medtem ko umetniška vrednost celote ne prepriča, je pojasnilo žirije ob predstavljenih, ne pa nagrajenih delih.

V letošnji ožji izbor natečaja se je z dvema serijama, FashionWeekom in Sirijo, uvrstil tudi fotograf medija Planet Siol.net Matej Leskovšek.

Ne spreglejte