Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2012,
11.52

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival dnevnik

Ponedeljek, 27. 2. 2012, 11.52

3 leta, 6 mesecev

Dobitnik Dnevnikove fabule 2012 je Dušan Čater

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S podelitvijo nagrade Dnevnikova fabula za najboljšo zbirko kratke proze zadnjih dveh let se je v Klubu Cankarjevega doma začel festival Literature sveta - Fabula 2012.

Nagrado je dobil Dušan Čater za kratkoprozno zbirko Džehenem. To po prepričanju žirije odlikujeta mehka pretočnost in uravnoteženost.

"Zbirka Džehenem je sestavljena kot z rahlimi nitmi sešit omnibus" Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je zbirka Džehenem sestavljena kot z rahlimi nitmi sešit omnibus, v katerem si pot seče šest zgodb. Avtor vsako pripoved gradi tako, da vanjo vtke drobec scenarija iz prejšnje zgodbe, medtem ko s prvo in zadnjo sliko sklene celoten krog, pri čemer se zanaša na nepretenciozne in nevsiljive poteze.

Po mnenju žirije gre avtorju pripisati disciplino tako na slogovnem kot pripovednem področju, saj se nikdar pretirano ne odmika od glavnih tematskih žil, vseskozi pa je zvest tudi enotnemu stilu upovedovanja. "Ne spušča se v globine notranjosti posameznih protagonistov, a kljub temu izvrstno izriše psihološki profil likov, med katerimi vsakdo nosi rane in bolečino svoje življenjske zgodovine, zgodba pa pri tem na bralca ne pade z neizprosno težo gradiva, ampak je mestoma ublažena s subtilnim humorjem, zaradi katerega je tudi v peklu še mogoče dihati," je v imenu žirije nagrado utemeljil pesnik in publicist Vid Sagadin.

Zbirka je naslov dobila po "kafiču" v Sarajevu Kot je v pogovoru z vsemi štirimi nominiranci, ki ga je na prireditvi vodila publicistka Manca Renko, povedal Čater, je do naslova Džehenem prišlo po naključju, ko je pravzaprav šel v Sarajevo, da bi tam pisal roman. Vendar pa po malo manj kot treh mesecih, ki jih je preživel v Sarajevu, razen naslova ni napisal nič. Sam naslov pa je pravzaprav ime "kafiča" v Sarajevu, v katerem je preživel največ časa.

Na prireditvi, ki so jo popestrila zasedba Narat s kantavtorem Boštjanom Naratom na čelu, je zbrane nagovoril tudi urednik Študentske založbe, ki organizira festival, Aleš Šteger. Če smo po njegovih besedah pred 20 leti imeli občutek, da so vse zgodbe povedane in da se bomo nenehno vrteli v nekih zaprtih krogih, na kar je odgovarjala literatura z neko postmodernistično poetiko, imamo danes ravno obratno situacijo, v kateri so naval podob in zgodb, pa tudi naša vpetost vanje takšni, da se mora vsak avtor zelo resno vprašat, na kak način bo reagiral s svojim tekstom na resničnost, ki ga obdaja, je dejal.

Načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroš Grilc je spomnil na festival Literature sveta - Fabula pred dvema letoma, ko je bila Ljubljana nosilka Unescovega naziva Svetovna prestolnica knjige. Kot je dejal, je Fabula tisto leto zavzela številne javne prostore. Letošnji festival pa po njegovih besedah nič manj izrazito ne zareže v eno ključnih tem današnjega časa, ki je povezana z ustvarjanjem in svobodo.

Nominirani še Mazzini, Sadek in Šarotar Dnevnikovo fabulo je časopisna hiša Dnevnik letos podelila že sedmič. Nagrada je vredna 4000 evrov. Zanjo so bili letos nominirani še Miha Mazzini z zbirko Duhovi (Goga), Uroš Sadek z zbirko Druge zgodbe (LUD Šerpa) in Dušan Šarotar z zbirko Nostalgija (Franc-Franc).

Strokovna žirija je v podrobnejšo preučitev izbrala okrog 30 zbirk. V naslednjem koraku so v finale uvrstili osem najboljših del, izmed njih pa izbrali štiri nominirance. Žirijo za Dnevnikovo fabulo so sestavljali literarna kritičarka Gaja Kos (predsednica), ki je bila članica komisije tudi pri literarnem natečaju Zgodbarnica, esejistka in prevajalka Seta Knop, novinarka in kritičarka Sandra Krkoč, pesnik in publicist Vid Sagadin ter publicistka in urednica Alenka Vesenjak.

Ne spreglejte