Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 5. 2013, 10.09

8 let

Charles Correa: veliki indijski arhitekt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Indijski arhitekt Charles Correa se z retrospektivo predstavlja v britanskem kraljevem inštitutu za arhitekturo (RIBA).

Indijski največji arhitekt so v londonskem kraljevem inštitutu (RIBA) naslovili pregledno razstavo indijskega arhitekta, ki bo na ogled do 4. septembra.

Charles Correa šteje že 82 let in je ustvarjalec, ki je utemeljil indijsko moderno arhitekturo. Le Corbuiser je na njegovo delo imel nekaj vpliva, njegove motive je Correa interpretiral skozi svoja načela in predloge. Razmišljanje o trajnostni arhitekturi ga je spremljalo že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegova načela so blizu načelom pasivne gradnje, ki v notranjosti pred vremenskimi vplivi varuje brez uporabe običajnega ogrevalnega oziroma klimatskega sistema. Hišo je zasnoval tako, da je hladen zrak vanjo prihajal po naravni poti ter izhajal skozi prezračevalno luknjo blizu dimnika, topel zrak pa je v notranjosti zadrževan s premišljeno orientacijo posameznih prostorov. Šlo je za nizkoenergijsko hišo, v kateri je modro zmanjšal tudi število oken, ki so bila razmeroma dragi elementi, pri čemer pa je za bivanje ustvarjal prijetne in živahne interjerje.

Za gradnjo je uporabljal dostopne materiale in tehnike, pogosto pa se oprl na sintagmo "uporaba hiše na nomadski način". S tem načelom je zagovarjal naseljevanje različnih prostorov domovanja v različnih delih dneva.

Takšnih izhodišč pri zasnovi pa Correa, kot zapisujejo v Guardianu, ni vnašal v načrtovanje bivališč, temveč tudi v javno arhitekturo, kot na primer pri British Councilu v Delhiju. Pri stanovanjski stolpnici Kanchanjunga, visoki 84 metrov, v Mumbaju je k domovanjem predvidel balkone, zasnovane na način, da delujejo kot dvorišča v zraku.

Indijska mesta so kraji upanja Pristop in odnos do razumevanja arhitekture, ki ga je uporabljal Correa v tistem času, ni bil v središču pozornosti, ustvarjalec je bil pred časom. Nanašal se ni niti na načela ameriške arhitekture šole, v kateri je prevladovala uporaba prepleta stekla in jekla in kjer se je izobraževal v petdesetih letih. Pravi, da so na njegovo delo vplivali indijski in univerzalni konteksti. Oblikovanje stavbe je zanj pomenilo odgovor na specifično fizično in kulturno okolje. Od nekdaj so arhitektka zanimala indijska mesta, načini, kako se ta tiho upirajo neprestani krizi, in iskanje poti, kako jih izboljšati, ne da bi načel njihove prednosti. Kot poroča Guardian, arhitekt pravi: "Naša mesta so ena od najboljših stvari, ki jih imamo. So del indijskega bogastva. So kraji upanja. Veščine, ki jih imamo, so urbane.". Pri tem citira nekdanjega župana brazilskega mesta Curitiba Jaimeja Lernerja, ki je nekoč izjavil: "Mesta niso težava, temveč rešitev."

Globalno in intimno razumevanje prostora Delo mednarodno priznanega ustvarjalca z odločilno vlogo pri arhitekturni gradnji neodvisne Indije prepletata globalni pogled in intimno razumevanje prostora, ljudi in podnebnih razmer. Na londonski razstavi bo predstavljeno s skicami, fotografijami, risbami, maketami in filmi.

Ne spreglejte