Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2013, 11.20

8 let

Bo modri petelin na trgu Trafalgar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Četrto podlago na londonskem trgu Trafalger pred Narodno galerijo že več let naseljujejo različna sodobna umetniška dela. Tokrat naj bi to bil velik moder petelin avtorice Katharine Fritsch.

Četrta podlaga pred londonsko Narodno galerijo je bila v zadnjih letih prizorišče že več različnih začasnih postavitev sodobnih skulptur v javnem prostoru. Na njem so stali že skulptura hendikepirane ženske Marca Quinna, Nosečnica Alisona Lapperja, Elmgreenov in Dragsetov zlati deček na gugalnem stolu in projekt Antonyja Gormleyja iz leta 2009, naslovljen Eden in drugi, v okviru katerega so bili posamezniki povabljeni, da za eno uro na dan postanejo umetniško delo, postavljeno na piedestalu. V živi kip se je lahko v 100 dni trajajočem projektu prelevilo 2400 kandidatov.

"Petelin ne razveseljuje, temveč vsebinsko razžira trg" Ni prvič, da bi, tako kot je to v primeru izbranega velikega modrega petelina umetnice Katharine Fritsch, izbrani projekt za piedestal na londonskem trgu zbudil neodobravanje. Do zlatega dečka na konjičku danskih umetnikov je bil na primer javno kritičen direktor Narodne galerije Nicholas Penny. Zadržane glasove pa se sliši tudi do postavitve modrega petelina.

Za julija načrtovana skulptura umetnice Fritsch naj bi v javni prostor prinesla več veselja in sproščenosti, s čimer pa se ne strinja organizacija Thorney Island Society, ki je samooklican čuvar javnega načrtovanja, kot poročajo v Guardianu. Organizacija za predlagano umetniško delo pravi, da je "popolnoma neprimerno, ne glede na to, za kako domišljijsko in dramatično se želi predstaviti. Ne vidimo nobenega utemeljenega razloga, zakaj bi ravno predlagani kip stal na piedestalu, saj nima nobene vsebinske povezave s trgom in mu nič ne dodaja, kvečjemu ga pomensko razžira."

Ne spreglejte