SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bavarska vrača knjige iz osebne knjižnice Thomasa Manna

2

termometer

Bavarska državna knjižnica bo Arhivu Thomasa Manna v Zürichu predala knjige iz osebne knjižnice nemškega pisatelja, ki so jih ukradli nacisti, so v sredo sporočili iz knjižnice.

Gre za 75 svežnjev, nemalokrat opremljenih z zaznamki, prevodov del tega protinacističnega pisatelja v tuje jezike. Avtor Buddenbrookovih in Smrti v Benetkah je z Bavarske zbežal leta 1933 in se nastanil v bližini Züricha. Njegova družina je v Švico uspela prepeljati okoli polovice do dveh tretjin pisateljeve knjižnice, preden so potem avgusta njihovo hišo v Münchnu zasedli nacisti. Del preostalih knjig, ki so jih zasegli nacisti, so dali v hrambo v Bavarsko državno knjižnico.

Pisatelj od 1939 do 1952 živel v izgnanstvu

Thomasu Mannu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost leta 1929, so leta 1936 odvzeli nemško državljanstvo. V letih 1939-1952 je pisatelj živel v izgnanstvu v Združenih državah, umrl pa je leta 1955 v Švici.

Leta 1999 so nemške državne institucije prevzele obveznost, da bodo vrnile kulturne dobrine osebam, ki so jih oropali nacisti, oziroma njihovim naslednikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin