Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 8.50

8 let

Abbas Kiarostami v vlogi režiserja opere Cosi fan tutte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iranski cineast Abbas Kiarostami bo režiral svojo prvo opero, Mozartovo "Cosi fan tutte", in sicer julija letos na 60. mednarodnem opernem festivalu v mestu Aix-en-Provence

Opero v novi režiji bodo izvedli osemkrat, v dneh od 4. do 19. julija, in to na odru pod vedrim nebom gledališča Theatre de l'Archeveche, glasbeno vodstvo bo v rokah šefa francoskega baročnega orkestra Christophea Rousseta, ki bo dirigiral orkestru Camerata iz Salzburga. Koproducent postavitve je English National Opera (ENO) iz Londona, ki jo bo tudi sama gostila.

Kiarostami dobitnik zlate palme v Cannesu

"Gre za novo izkušnjo, ki me skrajno vznemirja," je na novinarski konferenci v Parizu povedal 67-letni Abbas Kiarostami, dobitnik zlate palme v Cannesu leta 1996 za Okus po češnjah in posebne velike nagrade žirije v Benetkah leta 1999 za Veter. Postavitev opere je iranskemu režiserju predlagal generalni direktor festivala v Aixu, Belgijec Bernard Foccroulle.

"Moram priznati, da sem šel na prvo srečanje z njim trdno odločen, da ne bom sprejel ponudbe, ker to ni delo zame in ker ga ne bi zmogel opraviti dovolj dobro. Predlagali so mi namreč nekaj, kar mi poprej ni še nihče ni upal predlagati," se je novinarjem zaupal Abbas Kiarostami.

Prepričali so me, da vstopim v ta svet

"Vendar me je Bernard (Foccroulle) prepričal, da vstopim v ta svet," je dodal filmar, ki se "ustrezno" svojemu delu "zaveda univerzalnosti" Cosi fan tutte (v prevodu Tako delajo vsi), "dramme giocoso" iz leta 1790 na temo ljubezenskih iger. Po Kiarostamiju "vsi ustvarjamo glasbo: moramo zamenjati le inštrument". Potem ko ga je sam zamenjal, je ugotovil, da ni težji kot film. "V operi so številne sile, ki jih morate utiriti in to je precej rešilni kader," je menil režiser in sklenil, da mu je "to delo prineslo ogromno zadovoljstvo".

Ne spreglejte