Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2010,
13.38

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 5. 2010, 13.38

3 leta, 8 mesecev

Mali Lošinj – Otok vitalnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Lošinj letos obeležuje 125 let zdravilnega turizma.

To je edinstveni otok, ki se lahko pohvali z ohranjenim naravnim okoljem, v katerem čistost morja in zraka, blaga klima, rastlinski svet in aromatične vonjave poleg sprostitve na dopustu blagodejno delujejo na človeka in ga naredijo srečnejšega in bolj zdravega. Na lošinjskem otočju se je že iz časa Avstro-Ogrske razvijala ponudba zdravilnega turizma, Veliki Lošinj pa so že leta 1892 proglasili za klimatsko zdravilišče in okrevališče zaradi bogastva zelenja, kvalitete zraka in morskega aerosola.

Zdravilni turizem na tem otoku, ki se nahaja v Primorsko-goranski županiji, 125 km od Reke, temelji na izrednih klimatskih in naravnih pogojih, ki Lošinj v marsičemu ločijo od ostalih kvarnerskih in jadranskih centrov. Otok Lošinj se nahaja v subtropsko-mediteranskem področju in je bogat z vegetacijo, ki je primerna za zdravljenje bolezni kože in dihalnih organov. Visoka kvaliteta zraka, zmerna mediteranska klima s subtropskimi vplivi, več kot 1200 rastlinskih vrst, med katerimi se kar 230 vrst uvršča med zdravilne rastline, številni majhni in večji otoki, čisto morje z bogato favno in floro, so samo nekateri izmed naravnih dejavnikov, ki so vplivali na odpiranje lošinjskih klimatskih zdravilišč. Obenem so znanstveniki v morju otoka Lošinja odkrili 262 vrste bentonskih alg, ki lahko s svojimi sestavinami in z različnimi načini uporabe koristno delujejo na zdravljenje ljudi.

Po bioklimatološki analizi zadnjih 30 let ima Lošinj več kot 2600 sončnih ur letno, kar je v povprečju približno 7 ur na dan, kar ga uvršča med najbolj sončna mesta na Hrvaškem. Ima zmerne dnevne oscilacije, kar prispeva k zmanjšanju stresa. Lošinj je idealna destinacija, ki ponuja užitek aromaterapije na odprtem, katero ustvarja popolna kombinacija aerosola in morja in vonjev eteričnih rastlin otoka.

Turistična skupnost v sodelovanju z Dišečim otoškim vrtom, nadaljuje razvoj projekta Vonji in okusi Lošinja, ki je bil lansko leto zelo uspešen. Manifestacija “Vonji in okusi Lošinja” se bo razširila na celo mesto, na kampe, hotele, turistične agencije, restavracije ... Dišeča mreža se širi v vseh oblikah, od aranžmajev rož, potpurija, likerja, sokov, sladic, dišečih dekoracij do gastro ponudbe, v katerih se na različne načine uporabljajo avtohtone otoške rastline.

Letos pa so se odločili, da bojo otočnim zdravilnim rastlinam posvetili kar cele mesece. Junij bo v znamenju žuke, sivke, ozkolistneg trpotca in smilja, julij pa bo posvečen bugenvileji, meti in pokalici, medtem ko bo avgust v znamenju oleandra, nešplje in figa. Septembra pa se bo dišeči program nadaljeval z dnevi žižole, grozdja, indijskih fig in morski koprc. Oktobra bo vse v znamenju mirte, jagodičnice, regrata in šipka, novembra pa v znamenju oljke, divje vrtnice in kutine, december pa bo v znamenju bora, brina in agav. Utrgajte si čas zase in se sprostite na tem dišečem otoku …

Ne spreglejte