Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
13.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVE

Natisni članek

advertorial Ave piščanec recept

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 13.25

2 meseca, 1 teden

Slasten recept: piščančji zrezki s kurkumo in zelenjavo #video

Vsebino omogoča AVE

Tudi v preprostih jedeh se skrivajo imenitni okusi, ki bodo popestrili vaš kulinarični vsakdan. Predstavljamo vam recept za piščančje zrezke, ki vam bodo vzeli le 15 minut. Hitro in slastno!


ave | Foto: Sestavine:

Piščančji prsni file ali piščančji zrezki
Kurkuma
Oljčno olje
Paradižnik
Korenje
Čebula
Česen
Rožmarin
Timijan
Sol
Poper

Priprava:

Korenje olupimo, čebulo narežemo na majhne koščke, česen raztrgamo na stroke – pustimo v lupini –, v manjši posodi zmešamo olje in kurkumo. Piščančje prsi razrežemo po dolgem, da dobimo zrezke. Predvidoma dva zrezka iz ene polovičke. Premažemo s kurkumo in oljem, solimo in popramo.

V ponvi ogrejemo olje, v vroče olje položimo zrezke ter jih opečemo na eni strani, obrnemo, dodamo korenje, česen, čebulo, paradižnik, rožmarin in timijan. Pečemo tako dolgo, da so zrezki na obeh straneh lepo opečeni, zelenjava pa naj bo opečena, na ugriz pa še vedno kompaktna (al dente). Postrežemo.

Preprosti triki za odlične piščančje meso

Piščančje prsi so zelo priljubljena izbira za hitra in lahka kosila. Čeprav je njihova priprava na prvi pogled morda videti povsem enostavna, pa ga lahko tudi zelo hitro tudi polomimo.

piščanec file kuhanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Da bodo vaše nove kulinarične stvaritve v prihodnje brezhibne in polne okusa, preverite spodnja navodila za pripravo piščančjih prsi:

#Termična obdelava: piščančje meso je zelo občutljivo na termično obdelavo in moramo biti vedno pozorni, da je popolnoma kuhano oziroma pečeno. Če niste prepričani, ali je meso dovolj pečeno, si pomagajte s kuhinjskim termometrom. Ko bo njegova središčna temperatura približno 75 stopinj Celzija, je pečen.

#Pozabite ne tolčenje: piščančjih prsi nikoli ne potolčemo, saj tako izgubijo svojo sočnost.

#Preveč pečeno meso: piščančji file ne potrebuje veliko dela, če boste podaljšali njegovo pečenje, bo trd, suh in brez okusa. File vedno postavite v vročo ponev in pustite, da se najprej popeče na eni strani, znižajte temperaturo in potem popečite še na drugi. Meso je pripravljeno že v 8 do 10 minutah, odvisno od njegove debeline.

#Popestrite okus z marinadami: v predlaganem receptu smo file premazali z marinado iz kurkume. To daje mesu izrazitejši in bolj sočen okus. Lahko eksperimentirate z različnimi marinadami – tudi na bolj kislo-sladek način.

#Izberite prekmurskega piščanca: kakovost piščančjega mesa je ključna, saj bo na koncu odločala, ali bo naša jed vrhunska in hkrati tudi polnovredna.

Okusite razliko s prekmurskim piščancem AVE, ki je edini piščanec v Sloveniji, ki se hrani z lokalno pridelano krmo brez GSO. Prav zaradi odlične krme se lahko pohvali s polnim okusom in neverjetno sočnostjo.

Piščanec Ave v nobenem trenutku ne pride v stik z gensko spremenjeno sojo ali zrnom – niti med prevozom niti med skladiščenjem.

Certifikat Brez GSO podeljuje neodvisen Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru.

Kakovostna krma pozitivno vpliva na rast in razvoj piščanca, zato je uživanje takega mesa bolj prijetno. Neustrezna krma slabše kakovosti lahko piščancu doda neprijetne okuse.

AVE | Foto: Dobra prehrana piščanca torej pomeni tudi dobro prehrano za nas. Zato ima tudi prekmurski piščanec Ave odlično oceno – na neodvisnem preizkusu senzoričnih strokovnjakov Inštituta za varno hrano, krmo in okolje je dobil kar 19,5 točke od 20.

Preverite, kaj kupujete

Pri nakupovanju mesa in drugih živil je pomembno, da ne nakupujemo na slepo. Vzemite si dovolj časa, berite deklaracije in preverite hranilne vrednosti izdelka, poreklo in dokaze o certifikatih.

Ne spreglejte