Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 10. 6. 2015, 11.28

6 let, 6 mesecev

Zakaj so Twitter preplavili selfieji s tamponi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na spletu je precej pozornosti vzbudila kampanja, s katero želijo preseči predsodke, povezane z menstruacijo, in opozoriti na neenakost med spoloma.

Na Twitterju se pojavljajo fotografije selfiejev moških in žensk s tamponi za ušesom, v nosu, zataknjenimi za brado in tako dalje. Vse s ciljem opozarjanja na tabuje, ki v širšem družbenem in različnih kulturnih prostorih še vednos premljajo menstruacijo.

S fotografijami, ki polnijo družbeno omrežje, želijo avtorji demistificirati menstruacijo in spodbuditi h govorjenju o tem naravnem procesu, ki ga velikokrat še vedno spremljajo nelagodje, zadržki, celo sram.

Gre za kampanjo #JustATampon, s katero želita portal VPoint in mednarodna dobrodelna organizacija za otroke Plan UK spodbuditi sproščen pogovor o menstruaciji, preseči z njo povezanih predsodkov in opozariti na neenakosti med spoloma. Kampanja uporabnike Twitterja spodbuja, da posnamejo selfie s tamponom in ga na Twitterju objavijo pod geslom #JustATampon.

Prišla je teta s Krvavca Kakšen je odnos do menstruacije, vidimo že, če se ozremo v naš kulturni prostor, vpisan že v jezik, prek katerega vzpostavljamo odnos tudi do menstruacije. Zgovorna so na primer že nekatera pogovorna poimenovanja, ki jih za ta naraven proces poznamo v slovenščini. Ta so daleč od nevtralnega in še manj od neposrednega izrekanja.

"Bolna sem," je mogoče slišati reči žensko, ki ima menstruacijo, pa čeprav gre za proces, ki je povezan z zdravim telesom. "Prišla je teta s Krvavca," je nekoliko bolj humorno opisovanje mesečnega stanja ženske. Mogoče ravno zato, da se s tem zmanjša nelagodje?

Ob nakupu vložkov in tamponov se ne zgodi redko, da vam na blagajni ponudijo vrečko, v katero je mogoče ob odhodu iz prodajalne skriti vsebino nakupa. Res gre za podrobnost, a v njenem ozadju je mogoče prebirati omenjene tabuje, ki še vedno spremljajo menstruacijo.

Vsakodnevni, a zakrit naravni pojav

Ob predvidevanju morebitnega negativnega odziva na kampanjo, ki bi jo nekateri lahko označili za trivialno ali celo za "gnusno", je dobrodelna organizacija svojo gesto na spletni strani pospremila z naslednjimi besedami: "Stigma in zadrega, ki spremljata menstruacijo, prispevata k neenakosti med spoloma." Vsak dan ima približno 800 milijonov žensk med 15. in 49. letom menstruacijo, so še s številkami opisali ta vsakodnevni, a zakrit pojav.

Ne spreglejte