Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sobota,
3. 11. 2018,
14.55

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

2

Natisni članek

turizem Slovenija poroka

Sobota, 3. 11. 2018, 14.55

5 let, 5 mesecev

V Slovenijo se pridejo poročit, pa čeprav je še nikoli niso obiskali

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

2

poroka slovenija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ste kdaj razmišljali, da bi se poročili v tujini? Da bi odšli v državo, kjer nikogar ne poznate, samo zato, da bi se tam poročili? Čedalje več parov z vsega sveta za svojo sanjsko poroko izbere Slovenijo. Govorili smo z organizatorji porok za tujce, ki so nam med drugim razkrili, zakaj se tujci odločajo za poroke v Sloveniji, pa čeprav nekateri naše države pred poroko sploh še niso obiskali. 

"Dejstvo je, da je Slovenija kot butična destinacija za posebna doživetja, ki še dolgo ostanejo v spominu - in poroka to zagotovo je -, vse bolj prepoznavna in zaželena," pravi Livija Kovač Kostantinovič, vodja tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi pri Slovenski turistični organizaciji (STO). 

Organizatorji porok opažajo vse več tujih parov

Statistični urad (Surs) ne vodi posebne statistike o prihodu tujih gostov z namenom poroke v Sloveniji, vodijo pa to evidenco slovenska podjetja za organiziranje porok. Na slovenskem trgu je kar nekaj takšnih, ki so se specializirala za to področje.

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Med njimi je Petra Čuk, ki vodi podjetje za organiziranje porok Dapetra. Letno organizira od 25 do 30 porok za tujce, pri veliki večini sta oba partnerja tujca, a se nanjo obračajo tudi mešani pari, pri katerih je eden Slovenec, drugi tujec. 

Podobno je tudi pri podjetju Dream Wedding Slovenia, kjer okoli 85 odstotkov porok organizirajo za pare, v katerih sta oba partnerja tujca, pri 15 odstotkih parov pa ima eden od partnerjev slovenske korenine ali je po rodu Slovenec/-ka, živi v tujini in ima dvojno državljanstvo.

Prav z namenom organizacije porok za tujce sta se strateško povezali dve blagovni znamki – agencija za organizacijo porok Infinity events in največji slovenski medij za poroke Zaobljuba.si. "Ker je povpraševanja po takšnih porokah vse več, smo skupaj osnovali portal za promocijo porok v Sloveniji na ključnih tujih trgih," je povedala Tjaša Lenardič, upravljavka blagovnih znamk.

Najbolj zaželena poročna destinacija je Bled

"Bled, Bled, Bled, Bled in Bled. Iz mojih izkušenj se zelo redko kakšen par odloči za poroko kje drugje v Sloveniji, sem pa organizirala poroke tudi na drugih lokacijah, kot so Portorož, Piran, Ljubljana, Trenta in Bovec," o slovenskih krajih, ki jih tujci najraje izberejo za sanjski dan, pravi Čukova.

Potočaj - Bled | Foto:

"Vsekakor sta za tujce še vedno najbolj pravljična Blejski otok in grad. Zanima jih tudi Bohinj, potem pa Ljubljana in morje," pa je povedala Melita Pretnar Kofol iz podjetja Dream Wedding Slovenia. Lenardičeve je poleg Bleda omenila še Piran, Otočec, Portorož in Ljubljano.

Število porok na Bledu se povečuje

Število porok na Bledu se zadnjih deset let povečuje, je povedal blejski župan Janez Fajfar. "Vedno več pa je tudi gostov, ki se nato radi vračajo na obletnice in seveda tudi kasneje z družino. Romantična podoba Bleda kar sama vabi zaljubljene pare, da ga obiščejo in raziščejo," je dodal.

poroka slovenija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Glavna meseca sta julij in avgust

Čeprav je vsako leto malo drugače, so tudi za tujce poroke najbolj aktualne v toplih, poletnih mesecih med majem in septembrom, pravi Čukova iz podjetja Dapetra. Podobno opaža tudi Pretnar Kofolova iz podjetja Dream Wedding Slovenia: "Še vedno sta glavna meseca julij in avgust. Priljubljena pa sta tudi maj in junij."

Kljub temu se pari za poroke odločajo vse leto, kar nekaj jih bodo izvedli tudi novembra. 

"V nasprotju s slovenskimi pari so tuji veliko bolj prilagodljivi glede dneva poroke. Veliko jih je tudi ob delavnikih," je opazila Lenardičeva.

 

poroka slovenija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pari prihajajo z vseh koncev sveta

Pretnar Kofolova pravi, da pari prihajajo z vseh koncev sveta. "Od Japonske, Avstralije, Južne Afrike, Bližnjega vzhoda, Amerike do Evrope, Skandinavije, Rusije. Torej res od vsepovsod," je povedala.

Na Čukovo pa se večinoma obračajo britanski pari. "Kar nekaj je tudi Američanov, potem še kakšen par od kod drugod, iz kakšne evropske države, pa tudi iz Avstralije, z Nove Zelandije, iz Japonske, Libanona," razlaga Čukova. 

Z naštetim se strinja tudi Lenardičeva, ki dodaja, da kdaj preseneti tudi kakšen par iz bolj eksotične države.

Včasih se par poroči tudi brez svatov

"V primerjavi s slovenskimi porokami so poroke tujcev manjše," opaža Lenardičeva. "Pri porokah s svati je povprečno število gostov med 25 in 50. Zelo priljubljene pa so tako imenovane elopement poroke, kjer se pride par poročit sam," je dodala.

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Velikost poroke, ki jih organizirajo v podjetju Dapetra, je zelo različna: "Od čisto majhnih porok, kjer je samo par ali par in nekaj svatov, do srednjih, kjer je od 20 do 40 svatov, in večjih porok, kjer je od 70 do 120 svatov." Enako je tudi pri podjetju Dream Wedding Slovenia: "Od tega, da pride par sam, do 150 in več gostov. Večina pa je nekje v sredini, med 50 in 80 gosti."

Izberejo slovenske izvajalce, poročno obleko pa prinesejo s sabo

Tujci večinoma najemajo slovenske izvajalce, vendar kdaj pripeljejo tudi svoje. "Večinoma se trudimo, da so vsi izvajalci na porokah, fotograf, skupina in tako naprej Slovenci, tu in tam pa pari pripeljejo tudi svoje izvajalce," so povedali v podjetju Dapetra. Pretnar Kofolova ugotavlja, da se tuji gostje večinoma odločajo za DJ-je, ne za skupine. "Če pa si želijo skupino, seveda poiščemo ustrezno domačo," je dodala. 

"Seveda so tudi poroke s skupinami, ki jih pripeljejo iz svoje države, vendar moramo tu poudariti, da so to poroke višjega cenovnega razreda," je povedala Lenardičeva.

Poročno obleko posamezniki vedno prinesejo s seboj. "Predvsem zato, ker je potrebno večkratno pomerjanje," pojasnjuje Čukova. Enako sta opazili tudi Lenardičeva in Pretnar Kofolova: "Mi poskrbimo samo za likanje."

Ali tujci za poroke zapravijo več?

Tujci za poroko namenijo toliko kot Slovenci, na vprašanje, koliko, pa Petra Čuk odgovori z vprašanjem: "Koliko stane avto? Odvisno je od tega, ali kupite rabljen družinski avto ali novega luksuznega."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A boat for the bride. Wow. What an entrance... 😍😍❤😍😍 Photo: @at_shoots

A post shared by Petra Starbek wedding planner (@storijaweddings) on

Ali tujci za poroke zapravijo več, Pretnar Kofolova težko ocenjuje: "Pravzaprav povsem slovenskega para še nismo imeli." Kljub temu je opazila nekaj razlik v razpolaganju z denarjem. "Verjetno pa tujci zapravijo bistveno več, ker gostje pridejo od vsepovsod in ostanejo vsaj nekaj dni, če ne ves teden v Sloveniji. Poleg same poroke imajo tudi predporočno srečanje - večerjo, pogosto piknik po poroki. Izkoristijo veliko športno ponudbo, gredo na izlete in tako dalje," je pojasnila. 

Lenardičeva pravi, da se razliko med slovenskimi in tujimi pari opazi po tem, da denar zapravijo za različne storitve. "Tujce, čeprav imajo manj svatov, več stanejo namestitve, prevozi, Slovenci pa imajo več storitev, saj imajo navadno več svatov," je pojasnila.

Zakaj Slovenija?

Razlogi za poroko v Sloveniji so različni. "Nekateri preprosto pobrskajo po spletu in poiščejo romantično destinacijo za poroko (včasih pred poroko niti ne pridejo v Slovenijo), drugi imajo slovenske korenine, tretji so bili tu pred leti in jim je bilo všeč," pravi Čukova.

"Zagotovo je velik razlog lepota naše dežele," je prepričana Pretnar Kofolova. "Potem so tu dokaj lahka dostopnost, dobre letalske povezave, bližina večjih letališč (Italija, Hrvaška), dobra geografska lega. Je nekje 'na sredini', kot radi rečejo tujci. Veliko je parov, ki imajo goste res od vsepovsod in se nekako srečajo na sredi poti, pri nas," je razložila. 

"Pomembno je tudi, da je država varna, da so ljudje prijazni, govorijo tuje jezike in tako naprej. Čeprav je Slovenija v svetu vedno bolj prepoznavna, še vedno veliko ljudi ne ve zanjo in pari radi izberejo destinacijo, ki ni vsem poznana. Vedno pa so gostje, ki pridejo sem na poroko, navdušeni in velika večina se jih še kdaj vrne," je dodala Pretnar Kofolova.

"Naše stranke so najpogosteje pari, ki živijo v tujini, vsaj eden partner pa je Slovenec. Ne smemo pozabiti tudi na to, da v Sloveniji za enak poročni proračun veliko tujcev dobi veliko več kot v rodni državi," je izpostavila Lenardičeva.

V spominu jim bo za vedno ostala ta poroka: 

Skoraj na vsaki poroki se zgodi kaj nenavadnega, pravijo organizatorji porok. Ključno je, da se, ko gre kaj narobe, ohrani mirno kri in poroko izpelje tako, da sta ženin in nevesta na koncu zadovoljna. 

"Letos se je enemu od mojih parov zgodilo, da jima je šlo pred poroko vse narobe (bila sta Američana, sama sta se prišla poročit v Slovenijo, brez prič). Na koncu so jima na poti izgubili še prtljago (s poročnimi oblekami vred) in vremenska napoved za poročni dan je bila katastrofalna, tako da je bila nevesta na poročni dan zjutraj v solzah," razlaga Čukova. "Potem pa se je vse več kot super izšlo … Kovčki so se pravočasno pojavili, razjasnilo se je, nekaj kapljic je vseeno padlo za srečo in bila je prava sanjska poroka," je opisala dan s težkim začetkom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

High above the sea 🕊

A post shared by Saso Novoselic (@sasonovoselic) on

"Najbolj nenavadna poroka, ki smo jo izvedli, je bila poroka na Zelenici," pa razlaga Pretnar Kofolova. "Nenavadna v smislu neobičajne lokacije in dostopnosti. Par, prihajal je iz Češke, je tam končal tridnevno turo po Karavankah. Za konec smo jima kljub težje dostopnemu terenu pričarali pravljično poroko," je povedala. Fotografije s poroke na Zelenici si lahko ogledate na tej povezavi

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne spreglejte