Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 18. 5. 2011, 8.38

8 let

Preventivni ukrepi za zdrav vonj spolovila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vroči poletni dnevi so tisti, ki lahko še tako prijetno vonjavo hitro pokvarijo, sploh kadar govorimo o vonjavah tam spodaj. Naj vaša dišeča mucka čez poletje ne postane vaša smrdljiva riba!

Z neprijetnimi vonjavami spolovila so velikokrat povezane spolne bolezni in vnetja, ki jih je treba strokovno zdraviti, vendar lahko tako za zdravje kot za vonjave poskrbite s preventivnimi ukrepi. 1. Primerna higiena Higiena vagine je pomemben dejavnik pri ustvarjanju dišavne atmosfere, vendar tudi z njo ne smemo pretiravati. Pogosto (več kot dvakrat dnevno) umivanje spolovila, izpiranje nožnice s curkom tople vode in uporaba mila lahko vaši vagini škodijo, sploh kadar z vsem tem pretiravate, saj tako porušite njen naravni Ph faktor. Zdrava vagina se namreč čisti tudi sama, vi pa ji pomagajte tako, da ne uporabljate agresivnih vaginalnih mil oziroma uporabljate samo toplo vodo, s katero nežno sperete nožnico. Če že uporabljate milo, naj ne vsebuje alkohola, parfumov ali sredstev za piling, nanašajte ga v majhnih količinah in nožnico potem dobro sperite. Domači recepti za odpravljanje neprijetnega vonja prisegajo na umivanje s kisom - dve žlički v pol litra mlačne vode dela čudeže. V nujnih primerih uporabite vlažilne robčke z nevtralnim Ph in vonjem.

2. Primerna prehrana

Verjeli ali ne, vendar slana, mastna in začinjena hrana prav nič ne pomaga k lepšemu vonju tam spodaj, še bolj kadar jo uživate v kombinaciji z alkoholom, kavo in pijačami z mehurčki. Tržaška omaka ne zaudarja samo iz ust, pač pa tudi iz ... Namesto čevapčičev s čebulo in mojita si naročajte zelenjavo in sadje, po možnosti sveže, sicer pa letni čas dopušča zelo sproščen jedilnik, bodite le pozorni, da zaužijete dovolj vitaminov in antioksidantov. 3. Čudežni jogurt Najboljši jogurt za uravnavanje kislosti vaše nožnice in posledično njenega vonja je probiotični, saj vsebuje zdrave bakterije, ki odlično krepijo vaginalno floro. Probiotične bakterije lahko v telo vnašate tudi v obliki tablet ali praška, z jogurtom pa si lahko namažete tudi nožnico, vendar se pred tem posvetujte z zdravnikom. Preverjeno pa jogurt pomaga pri uporabi tampona - pomočite tampon vanj, preden ga vstavite v nožnico, in tako obvarujte njen Ph.

4. Naj diha Ustvarite pogoje, v katerih bo vaša vagina dostopala do svežega zraka. Ne, to ne pomeni, da se goli odpravite en krog po mestu, ampak za spodnje perilo izberite zračne materiale, kot je bombaž, ki se tudi odlično razteguje in prilagaja oblačilom. Izogibajte se oprijetih ali celo pretesnih hlačk, sintetičnih materialov in, čeprav se sliši tako seksi, nenošenju spodnjega perila, razen ponoči, ko je golota zaželena. Če niste zelo zmrzljivi, se spodnjemu perilu pod pižamo kar odpovejte, lahko pa, seveda, tudi pižami.

5. Ne izzivajte Če imate izrazit vaginalni vonj, vam lahko zgoraj omenjeni nasveti pomagajo omiliti težave, nikoli pa ne škodi obiskati zdravnika in se pregledati, posvetovati ... Najpogostejši razlog za neprijetne vaginalne vonjave so še zmeraj vnetja, zato ne izzivajte svoje sreče in upoštevajte zlata tri pravila:

- ne sedite na mrzlih tleh. - Ne pijte ledenih pijač. - Vedno si preoblecite mokre kopalke.

Ne spreglejte