Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
15.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

1

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard Kam na izlet Krka Dolenjska advertorial

Petek, 12. 2. 2016, 15.07

2 meseca, 1 teden

Otočec: dolenjski dragulj s številnimi okoliškimi biseri

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

1

Otočec je ena najlepših turističnih destinacij na Dolenjskem, ki se lahko pohvali z edinim vodnim gradom v Sloveniji. Obiskali smo tudi dokaj neznani grad Struga in podoživeli renesanso ter barok.

Dolenjska je s svojimi številnimi lepotami prvovrstna slovenska turistična destinacija, ki obiskovalcu ponuja mnoge znamenitosti ter neokrnjeno naravo izginjajoča dediščina nekdanjih mlinov in žag, ohranjeni leseni mostovi, številni gradovi ter naselja ob bregovih.

Na polovici poti med Ljubljano in Zagrebom

Otočec je od Novega mesta oddaljen šest kilometrov in je s svojo lokacijo natanko na polovici poti med Ljubljano in Zagrebom odlično izhodišče za dnevne izlete v bližnje izletniške oziroma turistične kraje.

Čarobna pokrajina travnikov, vinogradov in gozdov, posejanih po gričih in brežinah reke Krke. Ta s svojimi okljukami daje značilno podobo Dolenjski in je edina slovenska reka, ki ustvarja v strugi lehnjak – iz njega se tvorijo tudi manjša slapišča, jezovi in predvsem pragovi ter številni otočki. Prav zaradi zanimivih brzic na plasteh lehnjaka je Krka tako igriva reka.

Kdo je prekopal strugo Krke?

Na enem izmed otočkov stoji tudi edini slovenski grad, popolnoma obdan z vodo. Prvi lastniki in letnica nastanka niso znani, prav tako je nekaj skrivnosti okrog njegove lege. Eden od lastnikov naj bi okrog gradu prekopal strugo, da si je z objemom reke zagotovil varnost pred napadalci. Srednjeveška zasnova gradu se je sčasoma spreminjala, a nekaj arhitekturnih drobcev se je ohranilo in dajejo lepotcu veličastno podobo.

Grad na otoku, ki ga s kopnim povezujeta dva mostova, je bil najprej v lasti Višnjegorskih grofov, nazadnje je bil do druge svetovne vojne v lasti grofov Margheri di Commandona.

V družbi prestižnih hotelov

V svetovno znanem združenju prestižnih hotelov sta le dva slovenska - hotel Grad Otočec in Kendov dvorec v Idriji. | Foto: V svetovno znanem združenju prestižnih hotelov sta le dva slovenska - hotel Grad Otočec in Kendov dvorec v Idriji.

Grad, ki je nekoč zagotavljal varnost pred sovražnimi vpadi, ima pridih romantike in ekskluzivnosti. V njem je zdaj urejen luksuzen Hotel Grad Otočec. Leta 2008 so ga drugič prenovili in takrat je postal eden najboljših in najlepših slovenskih hotelov. Hotel z restavracijo, ki ga že več kot štiri desetletja upravljajo Terme Krka, pa je postal član imenitnega mednarodnega združenja hotelskih dvorcev Relais&Châteaux.

Kulinarika je pomemben steber grajskega hotel. Kuharski mojster Dejan Pavlič z ekipo je prejel že mnogo kulinaričnih priznanj, prisega pa na lokalno in sezonsko hrano.

Otoške grajske sobe, prenovljene leta 2008, so skrbno opremljene z izbranimi kosi orehovega pohištva, z razkošnimi kopalnicami in s pogledom na grajski park. Otočec je tudi idealno izhodišče za izlete in oglede kulturno-zgodovinskih znamenitosti tega dela Slovenije, za pravljične poroke, manjša poslovna srečanja, sestanke na protokolarni ravni in druge poslovne dogodke. "Naši gostje iščejo mir in sprostitev, zato jih zanimata narava in odlična kulinarika," je povedala vodja recepcije hotela Grad Vida Trenz. Poseben čar grajski okolici daje več kot sto labodov grbcev, ki kraljujejo okrog otoka.

Kraljevsko igrišče za golf za najbolj zahtevne goste

Golf igrišče z 18 igralnimi polji velja za najdaljše slovensko golf igrišče.  | Foto: Golf igrišče z 18 igralnimi polji velja za najdaljše slovensko golf igrišče.

Otočec je znan tudi kot ponudnik nepozabnih doživetij ljubiteljem športa, narave, rekreacije in seveda golfa. Golf igrišče z 18 igralnimi polji, ki se razprostira na površini več kot 75 hektarjev, je dobila nagrado za najobetavnejšo golf destinacijo leta 2015.

V Strugo na pot skozi čas

Do gradu Struga je z Otočca le nekaj minut hoje. | Foto: Do gradu Struga je z Otočca le nekaj minut hoje.

Ob igrišču za golf so številni gosti presenečeni, ko odkrijejo, da se zraven skriva še miniaturen, a prav poseben grad. Grad Struga blizu naselja Gumberk je urejen za ogled in prikaz grajskega življenja, postal je pravi muzej žive zgodovine.

S prikazom renesančnega in baročnega grajskega življenja se ukvarja zavod Svitar, ki svoje goste popelje skozi 10 od 14 grajskih soban. Našo ekipo je po grajskih hodnikih in v preteklost popeljala spletična Ernestina, ki upa, da bodo lepote gradu kmalu v večji meri zaslovele po vsej Sloveniji. "Grad je majhen in res nekaj posebnega, tudi okolica je očarljiva in primerna za poletne izlete," je dodala spletična Ernestina, ki grad razkaže v popolni srednjeveški opravi.

Spletična Ernestina je članica zavoda Svitar, ki skrbi za življenje v gradu Struga. | Foto: Spletična Ernestina je članica zavoda Svitar, ki skrbi za življenje v gradu Struga.

Projekt Živega muzeja grad Struga je produkt, ki je sam po sebi trajnosten in v nenehni rasti. S pomočjo podmladka sodelavcev, predvsem pa s pomočjo kovača Jožka Čudovana in družine Čibej, je Svitar leta 2013 oplemenitil živi muzej s prenovljeno in na novo opremljeno Orožarno, z delujočo kovačijo, v kateri nastajajo replike viteških oklepov, s prelepo novo deželno pisarno in z novim lovskim salonom s trofejami Janka Kukca. Leta 2014 so uredili Eleonorino spalnico in v sodelovanju z raziskovalcem gradov Rokom Kranjcem tudi novo Grajsko sobo.

Trška gora z zgodovinskimi drevesi

Mogočne lipe na Trški gori premamijo vsakega obiskovalca, da vsaj pokuka v njeno notranjost. | Foto: Mogočne lipe na Trški gori premamijo vsakega obiskovalca, da vsaj pokuka v njeno notranjost.

Za popoln pregled nad celotno Dolenjsko s Krko, Novim mestom, šentjernejsko ravnino, Kočevske gore in Gorjance se je treba povzpeti na markantno goro nad Otočcem, Trško goro (428 metrov nadmorske višine), kjer stoji Cerkev Marijinega rojstva.

Cerkev v renesančnem slogu je bila sezidana leta 1622, ko so na dvorišču posadili tudi nekaj lip. Za eno drevo velja, da je staro okoli 420 let. Z obsegom 830 centimetrov se je kvalificiralo za najdebelejšo dolenjsko lipo in peto najdebelejšo slovensko lipo. Dve lipi izmed štirih, ki stojijo ob cerkvi, sta votli in kar vabita, da se obiskovalec zrine v njeno notranjost.

Vse strani Trške gore so obdane z vinogradi in posejane z zidanicami, kjer pridelujejo znamenito suho rdeče vino cviček, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja. Dolenjski vinorodni okoliš je najbolj znan prav po svežem cvičku, ki mu ljubitelji pripisujejo celo zdravilne lastnosti, saj ima nižjo alkoholno stopnjo.

Kje poskusiti žlahtno kapljico:

S cvičkom med vinogradi - pohod ni zahteven in poteka po gozdnih, makadamskih ter asfaltnih poteh vinskih goric Grčevje in Trška gora. Dolžina celotne trase poti je okoli 21 kilometrov.

Ponudniki cvička:

•Izletniški kmečki turizem Colnar, Črešnjice,

•Vinotoč Munih, Trška gora,

•Vinska klet Bajnof, Sevno,

•Krkin Hram, Trška gora, Hotel Krka,

•Hram Pavlin, Srednje Grčevje,

•Izletniška kmetija - zidanica Pavlin, Trška gora,

•Vinotoč Bevc, Šentpeter.

Matjaževa domačija - z domačije se razprostira lep pogled na grad Otočec in dolino reke Krke (4 kilometrov). Domačija je 150 let stara hiša, obnovljena v originalnem stilu z naravnimi materiali, s 100 in več let staro opremo, zidanim štedilnikom in krušno pečjo, savno in kletjo. Očara vse, ki cenijo dediščino in se želijo za nekaj časa preseliti v življenje naših prababic in pradedkov.

 

Kam na izlet:

Kolesarske poti:
- Po dolini reke Krke
- Machova kolesarska pot
- Češnjeva kolesarska pot
- Medvedova kolesarska pot
- Po biserih dolenjskega turizma
- Kolesarski maraton po dolini Krke
- Kolesarska podgorjanska pot
- Po poti vinogradov in gozdov
- Športni center Otočec

Pohod po obronkih trške gore - Društvo vinogradnikov Trška gora je organizator vsakoletnega pohoda po obronkih Trške gore. 9 kilometrov dolg pohod se začne in konča na zgornjem parkirišču za Kmetijsko šolo Grm v Sevnem. Pohod poteka mimo različnih znanih zidanic z več postojankami in programom, kot je krst mošta, ter pozdravom cvičkove princese in topla malica.

Pustolovski park Otočec - namenjen je zabavi in preživljanju prostega časa ter zabavi otrok in odraslih. Temelji na pustolovski dogodivščini na posebej za to prirejenem poligonu, ki je v obliki avanturistične poti zgrajena skozi gozd. V parku se boste lahko iz tal dvignili med drevesne krošnje in se odpravili na pravo popotovanje med drevesi. Svet boste videli in doživeli iz druge perspektive.

Rudolfova pot - Pohodniška in kolesarska pot poteka približno po meji pomerija Rudolfswertha, kakor ga je določil ustanovitelj Novega mesta Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino 1365. leta. Večji del poti nas vodi ob reki Krki ter mimo številnih vinorodnih gričev, posejanimi z zidanicami, ki veljajo za dolenjsko etnološko posebnost. Dolžina poti je 37 kilometrov.

Pot na Trdinov vrh - pot na Trdinov vrh, najvišjih vrh Dolenjske je zelo priljubljena tudi pri domačinih. Par začetnih kilometrov sicer poteka ob prometni cesti, kmalu pa pridemo do Žabje vasi, kjer v zavetju narave nadaljujemo pot do Hrušice od tu do Gabrja hodimo po neprometni cesti, nato pa se po gozdni poti povzpnemo do Gospodične ter naprej do Trdinovega vrha. V dolino se vračamo po vzporedni poti, ki nas vodi najprej po gozdnih poteh, potem še mimo vasi do Novega mesta. Dolžina poti je 25 kilometrov.

 

Ne spreglejte