Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2015,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2015, 14.31

8 let

Novo nepozabno doživetje čaka na vas: Preživite noč z ribiči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nov mesec, novo doživetje: iz zraka se selimo na morje. Izzvali bomo vašo potrpežljivost in vas poslali na doživetje, o katerem sanja marsikateri ljubitelj morja. Noč boste preživeli z ribiči!

Ribištvo je predvsem način življenja in še zdaleč ne poklic, ki prinaša veliko dobička. Z ribištvom se rodiš, ga ljubiš in sovražiš hkrati, kajti je eden najbolj neizprosnih poklicev na svetu.

"Ribištvo je definitivno način življenja, ki ni za vsakogar. Treba ga je ljubiti, saj je zelo zahteven, naporen, nevaren in kar se tiče ulovov, zelo nepredvidljiv," nam je povedal Fabio Steffè iz podjetja Levante, ki bo enemu izmed vas omogočil čisto pravo morsko doživetje.

V ribištvu ima vedno glavno besedo mati narava. "V veliki meri so ulovi odvisni od ugodnih vremenskih razmer in predvsem sreče. To je edini poklic, za katerega ne moremo predvideti uspeha in tudi ne zagotoviti plače delavcem."

Kako bo potekala noč z ribiči na barki Levante?

Že dolgo sanjate o tem, da bi vsaj za trenutek začutili čarobnost ribištva? Potem zagrabite to priložnost in preživite noč z ribiči.

Vaša naloga bo nočna, saj se ribiči odpravijo na delo, ko se sonce začne umikati luni. Delo najprej poteka na kopnem: treba je preveriti mreže, pripraviti led in vso dokumentacijo za pravilno plovbo. Šele ko se začne mračiti, se plovba lahko začne.

Skupaj se bomo vkrcali na njihov barko Levante in od blizu preverili, kako zapleten in skrbno načrtovan je proces, ki ima za glavni cilj čim večji in čim kakovostnejši plen.

Pri tem so jim danes v pomoč tehnološki pripomočki, ki odkrivajo večje jate rib. Prava igra lova se potem šele začne: osvetljevanje najprej z manjše, potem pa še z večje barke, sledi taktika premikanja plovil in vabljenje rib v mrežo.

Šele ko je ulov na barki, si ribiči lahko oddahnejo, toda delo se tukaj ne konča: "Žive ribe prekladamo v velike bazene, napolnjene z ledom (ribe šokiramo). Ribe nato že med plovbo proti matičnemu pristanišču v Kopru pregledamo, sortiramo in stehtamo," ulov nato pripeljejo na koprsko tržnico na stojnico Levante ter v ribarnico Levante v Izoli pri svetilniku."

To je dober scenarij, lahko se tudi zgodi, da barka v pristanišče pripluje prazna, brez ulova in tako tudi brez dobička.

Kakšne ribe boste lovili?

Poletje je čas modrih rib: sardel, sardonov, skuš in lokard. To bo tudi plen, ki ga bo v svojo mrežo, skupaj z izkušenimi ribiči barke Levante, ujel nekdo izmed vas.

Oblekli boste ribiško opremo in postali čisto pravi ribič za eno noč. Malo boste delali, malo pa tudi uživali ob lepotah slovenske obale in šumenju in neprecenljivem vonju morja.

Koga smo izžrebali?

Srečna nagrajenka, ki bo doživela noč z našimi ribiči je Janina Fende.

Čestitamo!

Ne spreglejte