Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2015,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 24. 10. 2015, 15.09

8 let

Se obeta nov veter v slovenskem modnem ustvarjanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največji slovenski kulturni hram se bo prihodnji teden šibil pod težo modnih ustvarjalcev in manekenk. Kaj lahko pričujemo od modnega spektakla in koga ne bomo videli, nam je povedal Sašo Radovič.

Več kot sto ustvarjalcev, modnih oblikovalcev, umetnikov ličenja, frizerjev, publicistov, modnih kritikov, fotografov in scenografov pripravlja štiridnevni modni spektakel Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ). O pripravah, zakulisju in obetih za slovensko modno industrijo smo se pogovarjali s programskim in umetniškim direktorjem MBFWLJ Sašem Radovičem.

Kako to, da je prestižna znamka MBFW prišla v Ljubljano? Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je uradni teden mode prestižne nemške avtomobilske znamke. V Slovenijo ga je pripeljal zastopnik znamke Mercedes-Benz, družba Autocommerce. Za družbo in slovenski trg to pomeni priznanje in spodbudo za nadaljnji razvoj znamke v Sloveniji.

Kaj lahko slovenski oblikovalci pričakujejo od tega mednarodno znanega modnega dogodka? Nove kupce? Povabilo na MBFWLJ za oblikovalce pomeni odlično spričevalo ter priložnost za predstavitev kolekcije pomlad/poletje 2016 medijem, fotografom, publicistom, modnim kritikom in s tem tudi potencialnim kupcem.

Kateri oblikovalci se bodo predstavili? Na Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana se bodo predstavili izbrani oblikovalci iz Slovenije, regije in tujine. V Cankarjev dom prihajajo: Akultura, Anja Dragan, Dajana Ljubičić, Dioralop, JSP, Madam Demode, MÊHLÊ, Nataša Hrupič, Petja Zorec, Peter Movrin, Verena Schepperheyn in posebni gost z instalacijo Marko Mitanovski. Kako to, da ste za prizorišče izbrali Cankarjev dom? Cankarjev dom je osrednja slovenska kulturna ustanova ter nastopa tudi kot ustanovni partner praznika mode, dizajna, videa in filma, z novimi pristopi k tematikam. Dogodek bo postavljen v Veliko sprejemno dvorano in Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, ki odražata kreativni naboj, tradicijo in povezavo s hitrim svetom.

Imajo kaj podobnega tudi naši južni sosedi ali tu orjemo ledino? Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je uradni teden mode nemške avtomobilske znamke. V regiji gre za prvi MBFW, kar daje štiridnevnemu dogodku predznak ekskluzivnosti.

Katere manekenke ste izbrali za nošenje kreacij? Izbrane domače in tuje modne agencije smo povabili, da nam predstavijo svoje manekenke in manekene. Pogoji za izbor več kot štiridesetih manekenk in manekenov so bili zelo jasno določeni, saj imamo popolnoma izdelano idejo o zasnovi modnih revij. Iskali in sestavili smo ubrano ekipo.

Bodo gosti tudi iz tujine? Da, pričakujemo tako oblikovalce, manekenke, fotografe, publiciste, modne kritike kot navdušence nad modo. Veseli smo, da se nam je pridružil Marko Mitanovski, rojen Beograjčan, ki je velika zvezda v mednarodnem modnem prostoru. Verena je mlada berlinska oblikovalka moške mode, ki resno stopa v modni posel.

Ali lahko na MBFW pričakujemo nov veter v slovenski modni industriji? Slovenska modna industrija žal že nekaj let ne obstaja več, je pa platforma za prikaz ustvarjalnosti sodelujočih, spodbudo mladim, ki šele stopajo na profesionalno pot, prepoznavnost na medmrežju … Poleg tega je teden mode tudi odlična priložnost za ogled novih avtomobilov, dizajna in tehnologije prestižne nemške znamke.

Katero manekenko bi si želeli imeti na odru, pa je ne bo? Veruschko von Lehndorff, ki je višek svoje slave dosegla v 60. letih prejšnjega stoletja. Logično, da je ne bo (nasmeh).

Kdo bo sedel v prvih vrstah? Mediji, podporniki projekta, nam dragi gosti …

Ne spreglejte