Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 8. 2014, 10.45

6 let, 6 mesecev

Le četrtina Slovencev kupuje slovenska oblačila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rezultati Episcentrove raziskave kažejo, da po naših modnih znamkah posega le majhen del Slovencev, z ukinitvijo Mure pa bo kupcev slovenskih oblačil najverjetneje še občutno manj.

Še pomnite, kdaj ste nazadnje kupili modni kos slovenske modne znamke? Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter, je pokazala, da se je za nakup modnega kosa slovenske modne znamke v letu 2014 odločila četrtina oziroma 25 odstotkov vprašanih, ti pa so se najpogosteje, v kar 31 odstotkih, odločili za oblačila znamke Mura.

Mura in Lisca skupaj z več kot polovičnim deležem Za Muro, ki je več desetletij veljala za paradnega konja slovenske mode, se je s 25 odstotki uvrstila Lisca, tej pa z bistveno skromnejšimi 5 odstotki sledi Polzela.

Delež kupcev med slovenskimi modnimi znamkami se nato razdeli še na znamki Labod in Beti s 4 odstotki, Nes in Elan s 3 odstotki, Toper in Still z 2 odstotkoma ter Mano, Svilanit in Rašico s po 1 odstotkom.

Odnos Slovencev do slovenske mode ni pozitiven Za komentar o odnosu potrošnikov do slovenskih modnih znamk smo povprašali trgovce, ki so si z odgovori v nekaterih delih enotni, saj, kot je v intervjuju za Planet Siol.net pred meseci dejala direktorica Name Mira K. Veljić, "odnos Slovencev do slovenske mode ni tako zelo pozitiven".

Dogodki, kot je teden mode, namreč nimajo pravega podajnega učinka, saj se, kot je dejala: "Na fashion week pride pokazat in pogledat stvari, morje ljudi. Običajno je tako, da zelo veliko govorijo o tem, ko je treba kaj kupiti, pa jih pride bolj malo."

Brez Mure bo delež slovenskih blagovnih znamk še manjši Slovenske modne znamke so že dolga leta stalnica tudi v trgovinah Emporium in Galerija Emporium podjetja Magistrat International, ki sicer v Sloveniji zastopa tudi globalno močno uveljavljene modne znamke, med katerimi najdemo tudi Zaro in Gap.

Na vprašanje o tem, kolikšen je delež slovenskih blagovnih znamk v njihovih trgovinah, nam je direktorica marketinga Galerije Emporium Petra Draškovič odgovorila, da je bila največja in najbolj uspešna slovenska modna znamka v njihovih trgovinah Mura in da se bo v prihodnosti "z njeno ukinitvijo zato delež slovenskih blagovnih znamk v primerjavi z drugimi vsekakor pomanjšal".

Do potrošnika tudi s pomočjo modnih revij Trgovci za podporo slovenskih znamk skrbijo tudi s številnimi promocijami, s katerimi ozaveščajo potrošnike o domači kreativni sili, katere delež je, kot so dejali v Modiani, "vsako leto manjši, četudi bi želeli, da bi na obešalnikih viselo več slovenskih tekstilnih izdelkov".

V Galeriji Emporium in Nami se promocije slovenskih znamk lotevajo s pomočjo modnih revij, s katerimi javnost osveščajo o ponudbi modnih kosov s slovenskim podpisom, te pa dodatno podprejo tudi z oglaševanjem.

Ne spreglejte