Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čevlji

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 11.33

8 let

Čevlji za ateiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
David Bonney, v Berlinu živeči Irec, s svojimi čevlji za ateiste ne razburja le vernikov, temveč tudi poštne delavce v ZDA.

Slog, ki ga je navdihnilo gibanje Bauhaus, in napis na podplatih "Ich bin Atheist" (Jaz sem ateist) sta dve glavni lastnosti čevljev, ki jih je oblikoval v Berlinu živeči ustvarjalec David Bonney. Ta je bil sicer rojen na Irskem, in čeprav je pel v cerkvenem zboru (imel je lep glas), ga doma niso vzgajali v krščanskem duhu. Med drugim tudi pevec in kabaretist, ki je svojo umetniško kariero gradil na majhnih berlinskih odrih, je vse življenje iskal čevlje, ki bi si jih zares želel, a na koncu se je izkazalo, da jih bo moral ustvariti kar sam.

Po besedah kupcev neverjetno udobne čevlje, ki spominjajo na predvojne športne copate, po Bonneyjevem dizajnu šivajo v portugalski tovarni; vsak čevelj je sešit iz treh kosov neobdelanega usnja nubuk, oblikovani pa so tako, da se že po prvem nošenju prilagodijo obliki stopala. Par lahko kupite v berlinskem Kreuzbergu ali pa po spletu, skupaj z davkom in poštnino pa boste zanj odšteli 150 evrov.

Največ naročil za zdaj prihaja iz ZDA, kjer je ateizem še vedno nekoliko negativna beseda, čeprav gre po Bonneyjevem mnenju zgolj za nekoliko bolj inteligenten in hedonističen pogled na svet. Bonney tako ne maha z zastavo ali manifestom, temveč deset odstotkov dobička nameni ateističnim organizacijam, kot so Zdravniki brez meja.

Blagovna znamka mora odražati moralna načela potrošnika Ideja za čevlje pa se je porodila bistveno prej kot sam dizajn. Bonney je namreč po študiju psihologije delal v eni od londonskih oglaševalskih agencij, nato pa magistriral na temo Prihodnost oglaševalske industrije. Bonneyjeva teza je bila, da mora oglaševalska industrija vedno iskati nekaj novega, v prihodnosti oziroma zdaj že sedanjosti pa bi to morale biti blagovne znamke, ki odražajo moralno-etična načela kupcev. Idejo za ateistične čevlje je sprva predstavil na spletni strani Reddit, kjer je požel precej navdušenja, nato pa je s pomočjo platforme Kickstarter v štirih tednih zbral 60 tisoč dolarjev in začel proizvodnjo.

A glavna težava se je pojavila pri dostavi v ZDA, kamor roma največ ateističnih čevljev. Ker je Bonney opazil, da se nekam veliko čevljev izgubi v poštnem prometu, je izvedel poskus. Na isti dan je v ZDA odposlal 178 parov čevljev, le da je vsakemu naročniku poslal dve škatli: na eni je pisalo, da gre za ateistične čevlje, na drugi pa ne. Škatle z ateistično oznako so za potovanje v povprečju potrebovale tri dni dlje, kar desetkrat večja verjetnost pa je bila, da se bodo v poštnem prometu izgubile. Ker ateizem očitno zelo moti ameriške poštne delavce, Bonney čevljev ne pošilja več v označenih škatlah.

Ateistični čevlji tudi za otroke Idejo o tem, da bi njegove čevlje prodajale ameriške veleblagovnice, je zato opustil. Raje se osredotoča na spletno prodajo in izbrane trgovine v Londonu in New Yorku, jeseni pa bo na trg poslal tudi otroške ateistične čevlje. Ti bodo obloženi s plišastim krznom, na podplatu pa bodo nosili napis "I believe in Mummy" ter "I believe in Daddy" (Verjamem v mamico in očija).

Ne spreglejte