Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
16.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 24. 4. 2014, 16.04

8 let, 5 mesecev

Spomin na slovenske Jude in holokavst

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Mini teatru na Križevniški v Ljubljani bodo ob 70-letnici deportacije prekmurskih Judov počastili spomin na slovenske Jude, ki so bili žrtve holokavsta.

Judje na Slovenskem, dokumentarni film v režiji Maje Weiss, je prva slovenska ekranizacija spomina na slovensko judovsko skupnost in holokavst na Slovenskem. Dokumentarni film bodo premierno predstavili danes, 24. aprila, v Mini teatru. Po projekciji bo potekal tudi pogovor z režiserko Majo Weiss.

Sledila bo predstavitev nove izdaje romana Biljard v Dobrayu pisatelja Dušana Šarotarja, ki je ponatis doživel ob 70-letnici spomina na deportacije prekmurskih Judov v koncentracijska taborišča. O romanu o pomenu spominjanja in zgodovini holokavsta pri nas se bo s pisateljem pogovarjala Patricija Maličev.

Jagodno dekle V Mini teatru bo v petek, 25. aprila, premierno uprizorjena gledališka predstava Jagodno dekle, nastala po istoimenskem proznem delu sodobne izraelske avtorice Savyon Liebrecht.

Zgodba pripoveduje o Judinji, ki v nacističnem koncentracijskem taborišču na pepelu zažganih Judov goji čudovite rdeče jagode, velike kot moška pest.

Uprizoritev se loteva tematike holokavsta, prek zgodovine pa se obrača v sedanjost. Kaj naj z zgodovino stori mlada generacija? Posameznika sooča s pomenom spomina, ga pelje k robnosti človeka, mejnosti njegove izkušnje.

Ne spreglejte