SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nematerialni svet plesalca Julyena Hamiltona

1

termometer

V Španskih borcih se bo s solom pod naslovom Nematerialni svet predstavil britanski plesalec in koreograf Julyen Hamilton, eno najbolj zvenečih evropskih imen improvizacije na področju giba.

"Dobrodošli v nematerialnem svetu," piše britanski plesalec, koreograf, pesnik in pedagog Julyen Hamilton, ko opisuje svoj pogled na onostranstvo. To se zanj nahaja tu in zdaj. "Je obenem grozljivo in pomirjujoče, mirno se pozibava na robu našega zaznavanja in razumevanja. Razen gibov in zvokov telesa ne ponuja nobenih namigov."

Hamilton, ki že vrsto let ustvarja v Španiji, je eno najbolj zvenečih evropskih imen improvizacije na področju giba. Plesno se je izšolal v Londonu, v eksperimentalnih 70. letih, in od tedaj je zavezan radikalnim inovacijam. Od leta 1990 je ustvaril prek sto solov, z njimi pa gostoval po vsem svetu.

V svojem zadnjem solu Nematerialni svet se je za razliko od prejšnjih, ki so nastajala v zadnjih 15 letih, odpovedal govorni besedi kot eni od ključnih vlog v njegovem delu. Besede so zdaj postale votle, kot enote smisla in pomena jih je razgradil. Na odru govori, a brez besed. Te postanejo instrument, ki vodi telo, tako kot tudi telo vodi glas.

S solom se bo Hamilton pri nas predstavil 26. marca v Španskih borcih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin