Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
8.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 5. 2015, 8.19

6 let, 6 mesecev

Znani so kuharski zvezdniki, ki bodo zasedli Dolenjsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Natanko mesec dni nas še loči od velikega kulinaričnega dogodka, festivala Izbor, ki bo na Dolenjskem zbral pravo zvezdniško zasedbo kuharskih in vinarskih mojstrov.

Na predvečer poletja, 20. junija, bo Deželo kozolcev v dolenjskem Šentrupertu v okviru festivala Izbor zavzela četa kulinaričnih mojstrov in vinskih virtuozov, ki bodo hranili in pojili lačne in žejne obiskovalce. Mesec dni pred festivalom pa sta organizatorja Franci Kek in Tomaž Kavčič razkrila imena kuharjev in vinarjev, ki se bodo predstavili.

Največja koncentracija Michelinovih zvezdic na enem mestu Največ pozornosti bodo zagotovo poželi italijanski gostje – toliko Michelinovih zvezdic na enem mestu v Sloveniji še ni bilo. Svoje dobrote bodo namreč stregli mojstri iz restavracij Agli Amici iz Vidma in La Peca iz okolice Vicenze, obeh s po dvema Michelinovima zvezdicama, ter restavracij Cinzia, Palazzo Petrucci in Marenna', ki imajo vse po eno zvezdico.

Od neapeljske ocvrte pice do bivolje mocarele Tukaj se Italija v malem ne konča – za pravo neapeljsko izkušnjo na Dolenjskem bo poskrbela picerija La Masardona, o kateri gre glas, da strežejo najboljšo ocvrto pico na svetu, predstavilo pa se bo tudi kmetijsko posestvo Barlotti iz Paestuma, ki izdeluje mocarelo iz bivoljega mleka, torej tisto "ta pravo". Italijansko odpravo bo sklenil Fausto Arrighi, dolgoletni prvi mož Michelinovih kulinaričnih vodnikov, ki je zdaj eden od najbolj zaželenih kulinaričnih svetovalcev.

Ne bo manjkala niti druga polovica para "Tomaž & Mate" Hrvaške barve bodo na Dolenjskem zastopali Marina Gaši iz restavracije Marina v Novigradu, Teo Fernetich iz hotela in restavracije San Rocco v Brtonigli in seveda druga polovica televizijskega para "Tomaž & Mate" – Mate Janković, ki vodi bistro Šnicl v sklopu pred kratkim znova odprte mestne kavarne v središču Zagreba. Nekdanje republike bodo zastopali še restavracija Druga kuća iz Sarajeva in beograjski mojstri žara Walter Čevapi.

Slovenske mojstrice in mojstri, ki se bodo postavili ob bok zvezdam iz tujine Pa Slovenci? Seveda bomo branili svoje ozemlje. V prvi vrsti dolenjske institucije Oštarija, Repovž, Debeluh, Rakar in Grad Otočec, iz širše okolice pa se bodo ob Kavčiču in njegovi gostilni na dvorcu Zemono zbrali še Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko, Uroš Fakuč iz restavracije Dam, Ksenija Mahorčič iz gostilne Mahorčič, Damjan Fink iz gostilne Na gradu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Gašper in Vesna Čarman iz Gostilne pri Danilu ter socialni podjetnik Matevž Slokar s svojimi S restavracijami.

K dobri hrani spada dobro vino, pa naj bo slovensko, italijansko ali hrvaško Vsem tem količinam hrane se bo pridružilo okoli 40 vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, italijanskega zamejstva in Hrvaške, jedača in pijača pa bosta obogateni še z dodatnim programom, od kavarniške in slaščičarske ponudbe do glasbenega programa in trgovine z izdelki slovenskih oblikovalcev. Obeti so dobri, za vreme držimo pesti, za družbo pa se ne bo treba bati. Kot je še povedal Franci Kek, so namreč še pred uradnim razkritjem "nastopajočih" prodali več kot polovico vstopnic.

Ne spreglejte