Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 9.40

8 let

Ženske najbolje kuhajo pri 55 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mlajše kuharice bodo izsledki raziskave prizadeli, starejšim pa bodo laskali. Poglejmo, zakaj.

Popolna priprava hrane ne zajema le upoštevanja recepta in preverjanja, ali je olje v ponvi dovolj segreto, so prepričani raziskovalci, ki stojijo za raziskavo, izvedeno v družbi Co-operative Food.

Zakaj naj bi bile najboljše kuharice stare 55 let in več? Raziskovalci so med tisočimi žensk ugotovili, da so le tiste nad omenjeno starostjo s popolno samozavestjo spekle in skuhale jajca ter pripravile okusen obrok iz naključnih sestavin. Lahko bi rekli, da so izkušnje tiste, ki delajo izvrstnega kuharja.

Polovica starejših kuharic je povedala tudi skrivni recept – nikoli še niso uporabile kupljene paradižnikove mezge, temveč so jo raje kar same pripravile, tretjina pa se sprošča ob peki tort in peciva.

Ignoriranje napotkov iz receptov in uporaba skrivnih receptov Dve tretjini žensk iz te starostne skupine lahko brez težav speče kruh, 55 odstotkov žensk ve, katere začimbe spadajo v posamezne jedi za izboljšanje okusa. Večina teh zavestno ignorira nekatere napotke iz receptov, saj jih pri kuhi vodijo že večletne izkušnje.

Prva torta pri 21 letih Raziskava je ugotovila tudi, da se kuharski podvigi pri ženskah začnejo v dvajsetih letih, na kar vpliva več dejavnikov – odselitev od staršev, ustvarjanje družine in različen urnik. Povprečna ženska je prvo torto spekla pri 21 letih, prvo romantično večerjo pripravila pri 23 letih, prvo večerno zabavo, ki je vključevala mamljiv meni, pri 26 letih, prvo božično kosilo, na katerem je gostila vso družino, pa leto pozneje.

Pravi kuhar ne paničari Predstavnica Co-operative Food, Helen Nunn, je prepričana, da sta čas in izkušnje tista dejavnika, ki naredita dobrega kuharja, obenem pa tudi samozavest, ki nam jo prinesejo kuharski podvigi: "Pravi znak za dobrega kuharja je oseba, ki ne paničari, ko gredo stvari narobe. Namesto tega raje poišče drugo mamljivo rešitev, gostom pa tudi prizna, zakaj je večerja neokusna."

Ne spreglejte