Top gostilne 2016 – okolica Ljubljane

Zakaj se turisti iz vseh oddaljenih držav ustavljajo samo v Ljubljani, okolice pa sploh ne zaznajo, bi veljalo vprašati vpletene župane. Predvsem Kamnik, pa tudi Ljubljansko barje, Vrhnika, Logatec in Borovnica so lepi kraji, polni zgodovine in solidnih lokalov.

Tudi letos je na prvem mestu legendarna gostilna Skaručna v istoimenski vasici pri Vodicah.
Tudi letos je na prvem mestu legendarna gostilna Skaručna v istoimenski vasici pri Vodicah. Foto: Matej Leskovšek

Res je, gostiln ni več toliko kot nekoč, kaj pa se še najde. Na vrhnjem delu lestvice nismo veliko spreminjali, spodaj pa smo se, kot vedno, izognili gostilnam, ki ob praznikih ponujajo zgolj cvrtje in priloge.

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

V Skaručni je že več kot 50 let gostilna, ki kljubuje modernim časom in ponudbam z velikimi porcijami natančno izbranih domačih jedi. Ekološko, lokalno, sledljivo za okoli 50 evrov na osebo. Če je hrana lokalna, je vino ekološko in večinoma primorsko oziroma zamejsko ter ne nujno poceni.

Tudi Gostilna Kirn pri Podpeči je ena najbolj legendarnih v okolici Ljubljane. Tudi Gostilna Kirn pri Podpeči je ena najbolj legendarnih v okolici Ljubljane. Foto: Matej Leskovšek

2. (2.) Gostilna Kirn (Jezero)

Kleni Stane Kirn z ženo Dragico še vedno vztraja ob koncih tedna. Za kakšnih 30 evrov po osebi, če je hrane več, pa mogoče za kak evro več, ponuja jedi z Barja oziroma prestižnejšo domačo hrano okolice Ljubljane. V kleti imajo v vsakem obdobju veliko zanimivih vin po izboru gospodarja.

3. (3.) Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Mladenič, ki se vse bolj uveljavlja kot eden naših najboljših kuharjev, ima samosvoj, neobičajen pogled na kuhanje. Skrajno moderna kuhinja velikih fermentacij in odštekanih kombinacij, baskovskih, japonskih in predvsem skandinavskih vplivov, s povprečno vinsko ponudbo za okoli 25 evrov na osebo.

Čubr v Komendi je znan po dobro založeni vinski kleti. Čubr v Komendi je znan po dobro založeni vinski kleti. Foto: Ana Kovač

5. (4.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Na trgu v Križu, pri cerkvi, ki glasno opozarja nase, se mešajo vplivi kreativne in domače kuhinje. Naše zadnje srečanje z gostilno je dokazalo, da imajo tako več kot solidne degustacijske menije kot možnost večjih obiskov. Imajo tudi dobro založeno vinsko klet. 30 evrov na osebo.

5. (4.) Gostilna Kovač (Tomačevo)

Znana priljubljanska kuhinja kakovostnih sestavin in široke vinske ponudbe. Za kakšnih 25 evrov na osebo ponujajo juhe, meso, ribe ter vse mogoče priloge in sladice. Zakaj to omenjamo? Ker pri Kovaču ne filozofirajo, ampak ponujajo vsakodnevno kuhinjo za poslovneže, župane in običajne goste.

Barjanska domačija Trnulja kuha, streže in naliva le tisto, kar je ekološko pridelano. Barjanska domačija Trnulja kuha, streže in naliva le tisto, kar je ekološko pridelano. Foto: Miha First

6. (6.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Kombinacija kmečkega turizma in visoke ekološke kuhinje, kakršna bi morala delovati bolj pogosto. Škoda, da niso odprti več dni v tednu, in škoda, da takšna kuhinja ne more biti malce cenejša. Večino sestavin pridelujejo na lastni kmetiji ali jih kupijo pri eko proizvajalcih po deželi. Tudi vina so ekološka. Okoli 30 evrov na osebo.

7. (7.) Gostilna Repnik (Kamnik)

Še en lokal, ki se trudi z dvema vrstama ponudbe. Za gurmane in za večje skupine. V obeh primerih gre za domačo, lokalno, sledljivo, a konkretno ponudbo tudi z malicami in klasičnimi nedeljskimi kosili. 20 evrov na osebo. Pri Repniku lahko tudi prespite.

Pri Repniku v Kamniku lahko poskusite nekaj zanimivih lokalnih jedi, kot sta tuhinjska fila in kloštrska kremšnita. Pri Repniku v Kamniku lahko poskusite nekaj zanimivih lokalnih jedi, kot sta tuhinjska fila in kloštrska kremšnita. Foto: Miha First

8. (9.) Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Gorjanc je gostilna, ki spominja na Kovača, tudi na Žabarja in na Kopača. Imajo soliden vrt za poleti, preurejene jedilnice za pozimi. Kadar se držijo starih receptov, ne razočarajo. Hrana vas bo stala kakšnih 25 evrov na osebo, imajo pa tudi nekaj solidnih vin.

9. (-) Gostilna pri Mari (Kamnik pod Krimom)

Gostilna, ki se v zadnjem času vse bolj odpira tudi izbirčnejšim gostom. Ponujajo povsem običajne jedi, ki jih pripravijo zanimivo, z več začimb, svežih zelišč in zelenjave. Vinska ponudba je raznolika, saj imajo v svojih vrstah tudi vinske poznavalce. 20 evrov na osebo.

Gostilna pri Mari je novinka na naši lestvici, prepričala nas je z dobro pripravljeno domačo kuhinjo in zanimivo vinsko izbiro. Gostilna pri Mari je novinka na naši lestvici, prepričala nas je z dobro pripravljeno domačo kuhinjo in zanimivo vinsko izbiro. Foto: Miha First

10. (10.) Krtina d'Ampezzo (Imeno)

Simpatični Italijan iz Piemonta še vedno kuha manj znane italijanske jedi in ponuja nekaj vina iz domovine. Kombinacija neobičajnega kmečkega turizma s pogledom na moravško dolino, nenavadnih nedeljskih kosil in pohodništva, kjer se samo nekaj prigrizne ali spije kozarček. Za kakih 20 evrov na osebo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano