Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2016,
4.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

#dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma top gostilne ocenili smo ocena gostilne top 10

Sobota, 16. 7. 2016, 4.04

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2016 – Gorenjska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53
Gostilna Krištof, Predoslje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V deželi, kjer sicer še vedno prevladujeta goveja juha in ocvrt piščanec, smo vendarle zabeležili nekaj sprememb in novosti, tudi Okuse Radol'ce, ki so širši javnosti predstavili nekaj lokalnih jedi in predvsem nekaj manj znanih gostiln.

Letos so na gorenjskem koncu po dolgem času zaprli gostilno Pri Danilu, ki je kar nekaj časa prevladovala na naši gorenjski lestvici. Menda se bodo v kratkem spet pojavili in predstavili nekoliko spremenjeno ponudbo. Bomo videli. Po drugi strani se je v boj za najboljše goste vključil blejski Grand hotel Toplice s svojo prestižno restavracijo Julijana, ki bi se ob malce popravljenem konceptu v naslednjih sezonah lahko postavila na vrh.

1. (3.) Gostilna Krištof (Predoslje pri Kranju)

Brata, ki s svojimi idejami polnita gostilno pri Kranju, sta v zadnjem času spet malce dopolnila in popravila ponudbo. Ob ekoloških in sledljivih sestavinah sta na jedilniku vedno tudi vegetarijanska in veganska ponudba. In podobno je pri vinu, kjer je ob najboljšem iz Slovenije in sveta vedno mogoče dobiti ekstremna, tudi biodinamična vina. Kosila so po 25 evrov, večerje okoli 40 evrov na osebo.

Vila Podvin, Mošnje | Foto: Miha First Foto: Miha First

2. (2.) Vila Podvin (Mošnje)

Uroš Štefelin je eden najboljših in tudi najbolj standardnih kuharjev v naših krajih. Kot član nekoč razvpitega blejskega tria (Volčič, Jagodic, Štefelin) se je prvi odločil za zasebno zgodbo in, zdi se, uspel v Podvinu, kjer razvija svoj malce poseben slog ustvarjalne gorenjske kuhinje. Vina so slovenska in v glavnem na kozarec, cena hrane kakšnih od 35 do 40 evrov na osebo, klasična kosila so po 15 evrov. V nadstropju imajo tudi sobe.

3. (4.) 1906 Triglav (Bled)

Restavracija z enim najlepših razgledov (na Blejsko jezero) v Sloveniji se že nekaj časa drži med najboljšimi. Hotel je urejen in podobno je z restavracijo, ki pa ne ponuja več tako abstraktnih jedi kot nekoč. Imajo izdelano vinsko karto in manjšo vinsko klet. Cena hrane je okoli 40 evrov na osebo.

Ocena gostilne: restavracija Julijana, Grand Hotel Toplice | Foto: Miha First Foto: Miha First

4. (-) Julijana (Bled)

Hotel Toplice za mnoge najlepši v Sloveniji, je na obali Blejskega jezera pred časom odprl elitno, morda najelitnejšo restavracijo pri nas. Jasno, turistični konglomerat Sava mora gostom, ki prespijo v hotelu s petimi zvezdicami, ponuditi še kaj več kot zgolj postelje s pogledom na otok. Nekaj manjših napak bodo gotovo popravili, za sicer obilne jedi boste porabili kakih 45 evrov na osebo. 

5. (5.) Sonet (Kranj)

Fantje, ki vodijo restavracijo v središču Kranja, so se očitno unesli in bodo preživeli. To se zdi pomembno iz mnogih razlogov, tudi zato, ker glavno mesto Gorenjske potrebuje takšen lokal. Ne preveč kreativna kuhinja solidnih, največkrat mesnih vsebin s solidno vinsko karto in s ščepcem spektakla za 30 evrov na osebo. Kosila so seveda vsaj pol cenejša.

Hotel Skipass, Kranjska Gora | Foto:

6. (7.) Skipass (Kranjska Gora)

V slovenski prestolnici povprečnih pic, špagetov ter seveda ocvrtih piščancev in ocvrtih sirov se človek kar težko navadi, da je mogoče dobiti še nekaj več. Skipass pa ima po novem izredno perspektivnega kuharja, kar bo njihov (prestižni) hotel še dvignilo na lestvicah. Za 45 evrov na osebo dobite pet modernih jedi. Kosilo je 15 evrov, navadna soba pa na današnji dan 140 evrov.

7. (-) Kunstelj (Radovljica)

Pri Kunstlju se poskušajo s podobno kuhinjo, kot jo ponujajo naše boljše turistične kmetije. Razmeroma zanimivi, malce predelani recepti lokalnih jedi in prodaja lokalnih sestavin v sami gostilni, za tiste, ki bi radi prespali, pa najdejo tudi sobe (77 evrov). Celovita storitev, kajne? Najcenejši meniji so po 16 evrov, najdražji je 45 evrov, a vsebuje kakšnih deset jedi in nekaj vina.

Gostilna Kunstelj, Radovljica | Foto:

8. (9.) Topolino (Bled)

Bled je kljub odhodu trojke ena od kulinaričnih prestolnic naše dežele. Konec koncev v Topolinu vihti kuhalnice in nože eden najboljših, eden najbolj spregledanih kuharjev v Sloveniji. Gostje, ki se prebijejo do jedi, ga ne morejo prehvaliti. Je pa jasno, da bi morali za 35 evrov na osebo še nekaj malega postoriti pri jedilnih listih in vinskih kartah.

9. (-) Dvor Jezeršek (Zgornji Brnik)

Mladi Jezeršek je postal zvezdnik in zato je njegova gostilna v neposredni bližini našega največjega letališča postala zanimivejša. Pa ne govorimo samo o raznih večerjah na zajlah. Če so Jezerški po eni strani nagnjeni k medijem in spektaklom, so po drugi zagovorniki rahlo ustvarjalne lokalne hrane, najraje gorenjske, čeprav jim pogled občasno uide tudi na druge slovenske konce. Jedi imajo kar preveč pesniška imena, a za kakšnih 25 evrov na osebo boste uživali.

Pr' Bizjak, Zgornja Bela | Foto: Matej Leskovšek Pr' Bizjak, Zgornja Bela Foto: Matej Leskovšek

10. (7.) Pr' Bizjak (Zgornja Bela)

Klasična slovenska ali gorenjska kuhinja, od nedeljskih kosil do porok (in podobnih prireditev), ki jih omogoča velik park pred gostilno, ki zajema tudi nekaj športnih površin in po novem "glamping" brunarice. Veliko je juh, različnih vrst mesa, kruha in hišnih sladic. Cena hrane ne preseže 25 evrov na osebo, imajo pa tudi nekaj zanimivih vin.

Ne spreglejte