Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Ljubljana

Četrtek, 12. 7. 2018, 4.05

5 let, 9 mesecev

Sveti Florijan: ljubljanski Amerikanc je postal nov trendovski lokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Ocena gostilne: Sveti Florjan | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Gornjem trgu je bila včasih velika in zelo priljubljena gostilna Amerikanc, ki so jo pred leti zaprli, pred nekaj tedni pa jo je, prenovljeno, znova oživila skupina podjetnih zaljubljencev v vino in kulinariko.

Na mestu, kjer so nazadnje, če spomin ne vara, stregli slovensko gostilniško tradicijo z italijanskim pridihom, bo zdaj marsikaj. V kleti, kjer je bila nekoč morda prva gejevska diskoteka v tem delu sveta, bo zdaj jazz klub z barom. Zgoraj so trgovinica z vini, delikatesa in bistro, na desni strani pa restavracija, kjer goste hranijo ambiciozno in ustvarjalno.


Sveti Florijan

Gornji trg 20, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 336 087


Ime je novo, po cerkvi čez cesto, mnogim je kar malo žal za starim poimenovanjem. Oprema je moderna, celo bolj kot za restavracije se zdi primerna za bistroje. Vinska karta v prvo vrsto postavlja naravna vina, jedilni list, verjetno najboljša stvar v prenovljeni gostilni, prisega na kombinacijo tapasov in brezkompromisno ustvarjalne hrane.

Ocena gostilne: Sveti Florjan | Foto: Miha First Foto: Miha First

Jedi imajo kratka imena, po drugi strani pa toliko sestavin, da smo bili pri nekaterih jedeh že kar malce prikupno zmedeni, ko so nam naštevali vse začimbe in zeli, ki so jih uporabili v kuhinji.

Namesto naravnega šampanjca ali prosecca ali Pura smo začeli z "belo" malvazijo Kattunar, ki so jo tisti dan stregli na kozarec - ponudba vin na kozarec se bo pogosto spreminjala, so povedali. Eno lažjih vin, ki so na voljo, smo pri predjedeh že zamenjali za magnum, ki ga je Movia napolnil z Velikim belim letnika 2010 (po zelo spodobni ceni 71 evrov).

Aleš Kristančič Movia
Trendi Aleš Kristančič - Movia: Velika vina so vedno na robu

Ocena gostilne: Sveti Florjan | Foto: Miha First Foto: Miha First

Prvi pozdrav iz kuhinje je bila dehidrirana ocvrta polenta s skuto s kmetije Strle in postrvjim kaviarjem. Kuhinja prestižnih vsebin in kuhinja, ki se na ljubljanskem trgu poceni kosil ne namerava boriti. Samo večerje, pravijo. Sosedov kruh bo moralo v prihodnosti pospremiti maslo, jedilnica pa bo, kadar bo tako polna, kot je bila na naš večer, potrebovala dušilce zvoka, zavese ali preproge.

Čips iz polente z barjansko skuto in postrvjim kaviarjem | Foto: Miha First Čips iz polente z barjansko skuto in postrvjim kaviarjem Foto: Miha First

Na jedilnem listu imajo šest hladnih in šest toplih jedi, dve sladici in ploščo sirov. Na srečo smo si teren ogledovali v širšem sestavu in smo lahko poskusili skoraj vse jedi z menija, ki naj bi ga sicer pogosto menjali. Moderen kuhar mora vsak dan izumljati nove reči. Recimo tatarski tune z budino roko, karijem in jagodami ali kunčjo pašteto s češnjevo marmelado ali gazpačo, ki mu ob paradižniku, papriki, koriandru in kumarah pripada ostriga ali pa surove gambere z avokadom, ingverjem in zamejskim oljčnim oljem Parovel.

"Tatarc" tune ... | Foto: Miha First "Tatarc" tune ... Foto: Miha First

... surovi gamberi ... | Foto: Miha First ... surovi gamberi ... Foto: Miha First

... in kunčja pašteta | Foto: Miha First ... in kunčja pašteta Foto: Miha First

Ne preobilne jedi s podpisom, tudi z nalogo, da podprejo gosta, ki je prišel na kozarec ali dva. Goveji tartar ob običajnih sestavinah v kuhinji pripravljajo z rdečo redkvico, šalotko in bučnim oljem, jed z duhovitim imenom solata pa ob osnovni sestavini sestavljajo okisana in/ali fermentirana korenasta zelenjava ter nekaj sadja, ovčji jogurt in semena.

Cene? Hladne jedi segajo od 4,5 do 9,5 evra, nekaj dražje so tople - od 8,5 do 12,5 evra -, katerih ples smo začeli z vrhunskim Mlečnikovim merlotom (42 evrov).

Trendi Valter Mlečnik: Če te žene le posel, slej ko prej vse pokvariš

Dondole | Foto: Miha First Dondole Foto: Miha First

Domače testenine so obogatili z morskimi ježki in botargo. Prav tako so iz morja prispele dondole, pa tudi lovki hobotnice z izjemno različico črne rižote - riž so v njej zamenjali z ajdo.

Oberkrainer pho je fuzija Gorenjske in Vietnama - goveja juha, ki je obenem tudi azijska, ravioli, ki jim pristavijo rabarbarin sladoled, pa so obogateni z gorgonzolo, lisičkami in lešniki. Še najbolj po ustaljenem kopitu so bile račje prsi.

"Oberkrainer pho" | Foto: Miha First "Oberkrainer pho" Foto: Miha First

Ravioli in sladoled rabarbare | Foto: Miha First Ravioli in sladoled rabarbare Foto: Miha First

Račje prsi | Foto: Miha First Račje prsi Foto: Miha First

Kuharsko moštvo je izbralo tudi (večinoma) Orešnikove sire in pripadajoče mostarde, ki so pripeljale do brownija s smetano in kajmakom ter z najbolj višnjevim sorbetom, kar smo jih kdaj poskusili.

Brownie s smetano in kajmakom ter višnjevim sorbetom | Foto: Miha First Brownie s smetano in kajmakom ter višnjevim sorbetom Foto: Miha First

Povzetek

Ustvarjalna kuha v povsem prenovljenem lokalu, kjer naj bi, ko bodo povsem pripravljeni, zaživelo še nekaj obstranskih dejavnosti. Jedi so skrbno pripravljene, okusi načrtovani, sestavine pa skoraj razkošne.

Vinska karta ljubi primorska vina, še posebej so zagreti za Slovence prek meje (Prinčič, Gravner, Radikon, Kante, Zidarich). Veliko je Movie, praktično nič Marjana ali Edija Simčiča. V vsakem primeru so na listi predvsem tako imenovana naravna vina, kar pomeni malo štajerskih in nič dolenjskih.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte