Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2008,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 23. 12. 2008, 9.27

8 let

Rezine za praznične užitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pršut ne sme manjkati na nobeni praznični mizi, saj je okusen in zdrav, postrežemo pa ga lahko kot samostojno jed ali kot dodatek številnim drugim dobrotam.

Okus pršuta je specifičen, a je kljub temu všeč večini ljudi. Prileže se skoraj ob vsaki priložnosti, najboljši pa je tak, ki mu dodajo le morsko sol, nato pa zori na pravi kraški burji. Soljenje in sušenje mesa je eden izmed prvih postopkov, s katerim je človek podaljšal obstojnost mesa. In prav ta postopek še danes uporabljamo pri zorenju pršuta.

Dolgo zorenje

Pršut nastane iz stegen prašičev, ki morajo biti pravilno hranjeni in težki vsaj 130 kilogramov. Ko izberejo sveža svinjska stegna, jih močno nasolijo z grobo morsko soljo. Po enem tednu sol zamenjajo s svežo, celoten proces soljenja traja približno 14 dni. Soljenju sledi faza počivanja, ko se pršut presoli do kosti, nakar sledi najdaljša faza - sušenje in zorenje pršuta. Naravno dozorjen pršut zori najmanj 12 mesecev, težji pršuti pa celo 16 mesecev in več. Kakšen je najboljši pršut? Pri pršutih se najbolj ceni harmonija okusa ter topnost v ustih. Pomembno je tudi, da je pršut lepe rubinasto rdeče barve, ki jo dosegajo povsem naravno, z dolgim časom zorenja. Veliko vlogo pa ima tudi kraška burja in čist zrak, ki prihaja s kraške planote. Zato so slovenski pršuti med najboljšimi in najbolj cenjenimi na svetu.

Zdravje na krožniku

Zaradi dolgega zorenja je pršut lahko prebavljiv, v sodobni prehrani pa je pomemben vir beljakovin in esencialnih aminokislin, pa tudi železa in vitaminov. Če si privoščimo cel pršut, ga moramo hraniti v hladnem in zatemnjenem prostoru ali pa v zračni shrambi pri sobni temperaturi. Vakuumsko pakirane kose in narezke pa hranimo v hladilniku.

Če ga režemo ročno, lahko svojim gostom ponudimo resnično kulinarično doživetje. Ročno rezanje žlahtnost rezin še oplemeniti in pripomore k polnosti arome. Rezine morajo biti primerno tanke, kajti pretanke so premalo sočne, predebele pa grobe in jih težko jemo. Pršut najprej očistimo, nato ga vpnemo v stojalo in režemo z dolgim, tankim in ostrim nožem.

S sadjem ali vinom S pršutom boste zadovoljili tudi zahtevne gurmane in se z njim izkazali na najbolj svečanih dogodkih. Kruh, ki ga z njim postrežete, naj bo preprost, brez dodatkov, ki bi preusmerili okus s pršuta na kruh. Lahko pa poleg rezin pršuta ponudimo hladno melono, orehova jedrca, prgišče oliv ali suho sadje. Že tradicionalno pa se k pršutu najbolje poda rdeče vino, s teranom ali refoškom gotovo ne boste zgrešili.

Ne spreglejte