Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino

Torek, 9. 6. 2015, 15.03

8 let

Okoli (vinskega) sveta za 20 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
42 dni, 16 vinskih destinacij, 12 držav - dopust, ki bi se mu pravi ljubitelj vina le stežka uprl. Če bi imel dovolj pod palcem, seveda.

Britanska vinska trgovina Laithwaite se je odločila, da bo vinoljubcem ponudila nenavadno potovanje: okoli sveta po vinskih kleteh. 42 dni, 16 kleti, 12 držav. Cena: 20 tisoč evrov.

Od Etne do Nove Zelandije, od Moldavije do Indije Potovanje so poimenovali Grape Escape oz. Grozdni pobeg, zasnovano pa je kot zasebno in ekskluzivno potovanje po izbranih vinskih kleteh in vinskih destinacijah. Med njimi so vinogradi na Etni in južnoafriška Mizasta gora oziroma Table Mountain, pa tudi posebnosti, kot je ena največjih vinskih kleti na svetu, moldavska Cricova s 120 kilometri hodnikov, ali pa stoletja stare trte v Indiji.

Potniki bodo deležni najboljšega tako iz novega kot starega vinskega sveta. Ustavili se bodo v vseh vinsko najbolj razvitih državah: Franciji, Italiji, Španiji, Južni Afriki, Avstraliji, Novi Zelandiji, Čilu, Argentini in ZDA.

V Franciji bodo, na primer, šest dni v Provansi in eno noč v Chateauneuf-du-Pape. V Španiji bodo seveda v Rioji in obedovali v slavnih restavracijah San Sebastiana. V Italiji bodo poleg Sicilije obiskali tudi Toskano. V Ameriki ne bo šlo brez obiska doline Napa, v Južnoafriški republiki je obvezen postanek na polotoku Cape.

Ob standardnih tudi nepričakovani vinski postanki Toda načrtovalci poti so, kot rečeno, poskrbeli tudi za presenečenja. Obisk Romunije in Moldavije je že tak. Prav tako pet dni v Indiji ni nekaj, kar bi pričakovali na svetovni vinski poti. Na Novi Zelandiji se ne bodo ustavili na Severnem otoku, ki slovi po vinih, temveč v Queenstownu na Južnem otoku, ki je adrenalinsko središče države, res pa je, da je v okolici nekaj izjemnih, a svetovno neznanih vinskih okrožij, recimo Otago.

Kot so v vabilu zapisali organizatorji, je potovanje slavje vina. Kaj še čakate? Vinski pobeg se lahko začne že jutri.

Gaja Promis 2012

Angelo Gaja, predstavnik četrte generacije slovitih vinogradnikov iz Piemonta, velja za enega najboljših in največjih svetovnih vinarjev. Ko je od svojega očeta prevzel vodenje kleti, je vpeljal nekaj inovacij in s tem pripomogel k večji prepoznavnosti piemontskih vin. Zdaj velja za kralja barolov in barbarescov, njegova vina pa uvrščajo na najboljše vinske karte na svetu.

Poleg vinogradov v Piemontu ima družina Gaja posestvo, imenovano Ca’Marcanda, tudi v Toskani. Tam so zasadili trte merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, tako da zdaj njihova klet poleg barolov in barbarescov prideluje še dve rdeči zvrsti iz Toskane, Magari in Promis.

Promis je italijanski izraz z več pomeni: gre za predanost, pričakovanje, izpolnitev in upanje. Gre za obljubo kakovosti, da bodo po najboljših barolih in barbarescih v Ca'Marcandi pridelali še supertoskanca.

Vino je zvrst treh sort, merlota, syraha in sangioveseja. Je temnordeče barve z bogatimi nosnimi zaznavami. Merlot da vinu bogat sadež, syrah in sangiovese pa ga dopolnita z aromami črnega ribeza, slive in sveže mete, obogatene s sledjo kave. V ustih je vino zaokroženo, s prisotnimi, vendar mehkimi tanini in zelo dolgim pookusom. Tako kot vsa vina izpod rok Angela Gaje tudi to izžareva harmoničnost, eleganco in polnost.

Ponudimo ga lahko k pestremu izboru mesnih jedi, kot sta divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, bo pa tudi odlična kombinacija z zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: zvrst sort merlot, syrah and sangiovese Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 29,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte