Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Četrtek,
8. 5. 2014,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 5. 2014, 13.56

8 let

Naj v vaši kuhinji zadiši po Makedoniji

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Makedonija je dežela bogate kulinarike, nekatere njihove specialitete so postale tudi pomemben del slovenskih kuharskih navad.

Sončna Makedonija lahko svojim obiskovalcem ponudi pravo kulinarično pustolovščino, od prvovrstnih predjedi, bogatih mesnih in zelenjavnih specialitet do slastnih sladic, ki bodo nežno pobožale vaše brbončice.

Ob vsakem grižljaju boste občutili mediteranski in srednjeevropski gastronomski vpliv, njihovi krožniki so raznoliki in kakovostni, ob dobri jedi pa boste lahko uživali v pokušanju njihovih izvrstnih vin.

Ena glavnih tamkajšnjih specialitet je obara, ki je zelo začinjena in vam jo bodo vedno postregli s kosom kruha. Ljubitelji sira bodo uživali ob degustaciji sira feta, vrhunske so njihove polnjene paprike in mesno-zelenjavne musake.

Tradicionalne makedonske sestavine so fižol, mleko, jogurt, sir, paradižnik, krompir, korenje, grah, čebula, jabolka in grozdje. Sestavni del njihovih obrokov so tudi ribe, klobase, govedina, perutnina in svinjina.

Pravi makedonski ajvar Sestavine: 5 kg rdečih paprik 0,5 litra olja sol

Postopek: Umite in suhe paprike postavite v pekač in jih za 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko kožica paprike začne odstopati, jo lahko odstranite iz pečice. Pekač pokrijte s kuhinjsko krpo in počakajte, da se paprike ohladijo. Ohlajenim paprikam odstranite kožo in peclje ter jih miksajte v mešalniku, dokler ne dobite gladke zmesi, vmes po potrebi dodajte tudi nekaj kapljic olja. V ponev dodajte polovico olja in nato kašo iz paprik. Kuhajte počasi na nizki temperaturi, občasno premešajte. Med kuhanjem sproti dolivajte preostanek olja, dokler ajvar ne bo skuhan (približno 50 minut). Ponev odstranite z ognja in posolite po okusu.

Navodila za shranjevanje: kozarce za shranjevanje predhodno segrejete v pečici na 100 stopinj za deset minut. V vroče kozarce vlijemo pripravljen ajvar. Napolnjene kozarce takoj zapremo in hranimo v suhem in temnem prostoru.

Musaka z jajčevci Sestavine: 2−3 jajčevci oljčno olje 250 g mletega mesa čebula 2−3 stroki česna 1−2 narezani papriki 1−2 paradižnika sol, poper 1 čajna žlička mlete paprike peteršilj sir

Postopek: Jajčevce narežete na kolobarje, debele do pol centimetra, nato jih na obeh straneh premažite z oljčnim oljem. Kolobarje enakomerno razporedite na dno pekača, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Jajčevce položite v pečico, ogreto na 200 stopinj, in jih pecite približno 10−15 minut, dokler se ne zmehčajo. V vmesnem času na olju in čebuli popražite mleto mesto, dokler se enakomerno ne obarva. Nato dodajte na drobno narezan česen, papriko, sol, poper in žlico mlete paprike. Paradižnika za minuto segrejte v kropu in ju nato olupite in narežite na drobne koščke ter ju dodajte mesu. Kuhajte, dokler vsa tekočina ne izhlapi, na koncu dodajte še sesekljan česen.

V pekač razporedite najprej pečene jajčece in jih pokrijte s slojem mletega mesa. Nadaljujte s sloji, dokler vam ne zmanjka materiala, na vrhu naj bodo jajčeci. Musako bogato posujte z naribanim sirom in jo postavite v segreto pečico, kjer se pri 200 stopinjah peče še približno 20 minut oziroma dokler se sir ne obarva v zlatorjavo barvo.

Ne spreglejte