Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 9. 2014, 8.58

8 let

Mlada barmanka, ki je prepričala kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mateja Pangerc je mlada barmanka, ki se jo je priljubljeni angleški kuhar in TV-zvezdnik Jamie Oliver izbral v deseterico najbolj nadarjenih mešalcev pijač z vsega sveta.

Ljubitelji kuharskih šovov in knjig angleškega kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja morda simpatičnega kuharja in njegove recepte spremljate tudi na YouTubu, kjer njegovemu kanalu FoodTube sledi več kot milijon ljudi. Oliverjeva posebna ljubezen so tudi koktajli – klasičnim in tistim bolj nenavadnim pijačam je posvečen njegov podkanal Drinks Tube.

Na tem kanalu Oliver išče tudi zvezdo koktajlov – najbolj iznajdljivega, domiselnega in nadarjenega barmana. Med deseterico polfinalistov, ki jih je izbral prav Jamie, pa je tudi Slovenka, 28-letna Mateja Pangerc.

10 polfinalistov Oliverjevega natečaja za zvezdo koktajlov

Od otroške želje do profesionalnega barmanstva Mateja se je z barmanstvom začela ukvarjati leta 2008, ko je opravila prvi tečaj o mešanju koktajlov in "working flairu", posebnem načinu dela v baru. Njen mentor je že od samega začetka Aleš Prestor, državni prvak v atraktivnem mešanju koktajlov, ki je Matejin idol, danes pa tudi nadrejeni.

"Že od mladih nog me privlači pisani svet koktajlov," pravi barmanka, ki se je delu za točilnim pultom posvetila med študijem. Tako je sledila svojim otroškim sanjam, hkrati pa tudi nekaj zaslužila.

"To nameravam početi do konca življenja" Spoznala je, da ima v tem poslu potencial in možnost storiti nekaj več tako zase kot za druge. "Zato sem se zavestno odločila, da v tem poklicu tudi ostanem ter svojo energijo in trud preusmerim v nekaj, kar nameravam početi do konca življenja."

Pangerčeva znanje črpa od svojih uspešnih predhodnikov – ob že omenjenemu Prestorju je v tej panogi izjemen tudi Boris Šimbera –, kolegov in sodelavcev, na svoje stroške pa se udeležuje tudi izobraževanj in tekmovanj doma in v tujini.

V začetku oktobra na svetovno prvenstvo v Južno Afriko Lani se je udeležila 10-dnevnega barmanskega in gostinskega izobraževanja v Italiji (John White Course), kmalu pa jo čaka posebna preizkušnja na svetovnem prvenstvu v atraktivnem mešanju pijač, ki bo 2. oktobra v Cape Townu v Južni Afriki.

Triki, zajeti v štiriminutni filmček Na Jamiejev natečaj se je prijavila, ker si ne želi čez leta očitati, da ni izkoristila vseh priložnosti ali poskusila česa novega. Na tekmovanje se je lahko prijavil kdorkoli, tudi tisti, ki nimajo barmanskega (pred)znanja. Posneti so morali filmček, ki ni smel biti daljši od štirih minut, s katerim so prikazali izdelavo pijače po lastnem ali že poznanem receptu. Vse preostalo – kako, kaj, na kakšen način je bil posnet video – je bilo prepuščeno posamezniku.

Filmček, v katerem Mateja pokaže spektakularne barmanske trike

Jo bo nov filmček pripeljal v finale? Zmagovalca izbere občinstvo. Izmed vseh prispelih filmčkov so pri FoodTubu izbrali deset polfinalistov. Ti morajo zdaj posneti nov filmček, med temi pa bo pet superfinalistov izbral sam Jamie. Med petimi finalisti bo zmagovalca izbiralo občinstvo. Če bi torej radi pomagali Mateji, spremljajte Jamiejev DrinksTube in pridno glasujte.

Ljubi so ji sveži koktajli Mateja, ki v filmčku pokaže svoje sposobnosti atraktivnega točenja pijač, svojega najljubšega koktajla ne more izbrati. "Zelo imam rada sveže pijače, pijače, narejene s svežim sadjem, vedno bolj pa se nagibam tudi h koktajlom, narejenim iz domačih sirupov, zelišč in začimb."

Ne spreglejte