Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 8. 2014,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tekmovanje

Sreda, 20. 8. 2014, 16.55

8 let

Letošnja zmagovalna kranjska klobasa je …

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razlika med najbolje in najslabše ocenjeno klobaso ni bila tako zelo velika, kar pomeni, da so kranjske klobase 14 pristnih proizvajalcev dobre, se strinjajo strokovni in ljubiteljski ocenjevalci.

Videti je bilo, da ima vsak od 200 letošnjih ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase, ki je tudi v svoji letošnji 11. izdaji potekalo v Sori pri Medvodah, svoj pristop k tej odgovorni nalogi. Eni so vzorce, ki so bili označeni le s številko in ne z imenom proizvajalca, odvzemali po vrsti, drugi v obratnem vrstnem redu, tretji so si najprej ogledali zunanjost klobas in na podlagi tega izbrali, katere tekmovalce bodo poskusili. Eni so sproti poskušali vzorce, drugi pa so jih najprej naložili na krožnik in šele potem nekje v kakšnem mirnejšem kotičku preizkušali v svojem ritmu in s svojo metodologijo. Eni so svoje okušalne brbončice vmes spočili s kruhom, drugi pa so razkazali, da preizkušanje podpirajo le, če so količine vzorcev velike.

Kakorkoli že, tisti, ki so želeli preizkusiti vse letošnje tekmovalce, so imeli zahtevnejšo nalogo kot leto prej, saj se je število certificiranih proizvajalcev kranjske klobase povečalo z 11 na 14.

"Kranjska klobasa je kot roža" Ko so ljubiteljski sodniki oddali svoje glasovnice, je sledilo čakanje na objavo rezultatov. Tistim, ki se nam je mudilo delati naprej, je bila tista dobra ura videti zelo dolga in se nam je zdelo, da se morda le vladna koalicija oblikuje počasneje. Preostali ljubiteljski ocenjevalci, ki so bili resnici na ljubo v krepki večini, niso imeli takih pomislekov in so ravnali v skladu z navedbo, ki jo je etnolog in predsednik letošnjega ljubiteljskega glasovanja za izbor najboljše kranjske klobase Janez Bogataj citiral pred začetkom glasovanja: "Kranjska klobasa je kot roža – če je ne zalivaš, se posuši."

Strokovni ocenjevalci so svoje delo opravili že dopoldne po, kot so razložili, ustaljenih merilih, ki poleg okusa med drugim zajemajo tudi videz, vonj in teksturo. "Pri enem od 14 vzorcev smo ugotovili neustrezno strukturo, kar smo točkovno kaznovali, pri enem pa uporabo nekoliko slabših sestavin, drugače nekih večjih odstopanj ni bilo," so povzeli svoje ocenjevanje in pripomnili, da so bile nekatere na videz lepše klobase manj okusne, med bolj okusnimi klobasami pa so bile predvsem tiste, ki niso bile največje lepotice. Njihova ocena je skupni oceni prispevala 60 odstotkov, glas ljudstva pa preostalih 40 odstotkov.

Pri vrhu brez odstopanj med stroko in ljubitelji Tako pri strokovnem ocenjevanju kot ljubiteljskem ocenjevanju je največ točk dobila kranjska klobasa Mesarije Arvaj, ki je tako zasedla najvišjo stopničko tudi pri skupni uvrstitvi. Drugo mesto je dosledno zasedla klobasa Celjskih mesnin, le da je pri ljubiteljskem glasovanju popolnoma enako število točk zbrala še ena kranjska klobasa s štajerskega konca – proizvajalca Košaki TMI. Tretje mesto strokovne žirije si delita proizvajalca Ledas in Kras, ki si v skupni uvrstitvi nista priborili brona, saj je na tretjem mestu skupne uvrstitve pristalo Mesarstvo Podobnik, ki je pri strokovni žiriji delila peto mesto z Mesarijo Mlinarič, pri ljubiteljskem glasovanju pa četrto mesto s proizvajalcem Meso Kamnik.

Nevroklobasa zmanjšuje subjektivnost ocenjevanja Mesarstvo Podobnik je zmagalo tudi pri neformalnem pilotskem poskusu ugotavljanja zadovoljstva uporabnikov na podlagi merjenja možganskih impulzov z elektroencefalografom, ki so ga že prejšnji teden predvsem kot zanimivost izpeljali z 20 udeleženci. Letos te meritve niso prispevale k skupni uvrstitvi, a že prihodnje leto bo morda drugače, saj so prepričani, da takšne meritve zmanjšujejo obseg nekritične subjektivnosti pri vrednotenju zadovoljstva. Možganskega impulza kot ogledalo obsega zadovoljstva namreč ni mogoče ponarediti, zato bodo morda že prihodnje leto ljubiteljsko glasovanje vsaj deloma okrepili s to znanstveno-medicinsko metodo.

Zaradi majhnih razlik v prejetih točkah preostalih uvrstitev niso objavili, saj so prepričani, da je že popularizacija kranjske klobase velika zmaga za vse. Kranjski klobasi v čast bo v petek in soboto prav tako v Sori sklepno dejanje letos šestega Festivala kranjske klobase, kjer bo v večernih urah poudarek predvsem na zabavi.

Ne spreglejte