Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

3

Natisni članek

ulična hrana burger Hood Burger Til Pleterski Klemen Ptičar

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 15.27

6 let, 7 mesecev

Hood Burger se je priselil v središče Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

3

Hood Burger na Nazorjevi | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V središču Ljubljane vsekakor ne manjka lokalov z burgerji, a je najnovejši med njimi vseeno vzbudil ogromno pozornosti. V mesto sta namreč prišla mladeniča, ki sta začetnika slovenske burgermanije.

Lahko bi rekli, da sta Klemen Ptičak in Til Pleterski krivca za to, da so slovenske lokale preplavili burgerji. Ali pa vsaj to, da sta pionirja – njuni Hood burgerji so bili prvi tako imenovani gurmanski burgerji pri nas.


Pop's Place: burgerji na ljubljanski promenadi

Tektonik, prva ljubljanska mikropivovarna - za vogalom velikega Uniona

Prava neapeljska pica pod Ljubljanskim gradom


Pa to ni bila prvotna karierna pot, ki sta si jo diplomirana ekonomista začrtala. Sprva sta načrtovala Airbnbju podobno spletno stran za rezervacije apartmajev, v to vložila vse svoje prihranke in jih kmalu tudi izgubila. Zatem pa je prišla poslovna ideja v obliki burgerjev, kakršnih v Sloveniji, vajeni predvsem tankih pleskavic, takrat še niti nismo poznali.

Til Pleterski in Klemen Ptičar sta posel z burgerji zagnala leta 2012. "Ko sva začela, sva bila sama za vse, cele dneve sva bila v prikolici, po 15, 16 ur na dan." Zdaj imata že prek 30 zaposlenih. | Foto: Bojan Puhek Til Pleterski in Klemen Ptičar sta posel z burgerji zagnala leta 2012. "Ko sva začela, sva bila sama za vse, cele dneve sva bila v prikolici, po 15, 16 ur na dan." Zdaj imata že prek 30 zaposlenih. Foto: Bojan Puhek

"Najtežje je bilo iti pred ljudi"

Začelo se je avgusta 2012, v času Trnfesta, kot sta Klemen in Til na stojnici pred ljubljanskim Sax pubom prvič ponudila svoje burgerje. "Najtežje je bilo iti pred ljudi, se jim odpreti oziroma se razgaliti," se zdaj spominja Klemen. "To je izkušnja, ki bi jo moral dati čez vsak od nas."

"Čisto trda sva bila, mene je bilo sprva dejansko sram. Šele tretji ali četrti dan sva se končno nekoliko sprostila," je dodal Til.

Dogajali so se tako vzponi kot padci

Nato je še istega leta sledila prikolica pred viškim Intersparom, ki sta jo že v letu dni nadgradila v lokal, zdaj pa v njunem podjetju dela že več kot 30 ljudi. Zgodba o uspehu pa vključuje tudi padce. To je bil predvsem neuspeh na lokaciji v Šiški, za katero Klemen in Til zdaj pravita, da je bila prenagljena odločitev. "Odnosi s preostalimi stranmi, vpletenimi v posel, so tam škripali od vsega začetka, in to nikakor ne more biti dobro," pravita.

Po dveh mesecih intenzivne prenove sta odprla lokal v samem središču Ljubljane. | Foto: Bojan Puhek Po dveh mesecih intenzivne prenove sta odprla lokal v samem središču Ljubljane. Foto: Bojan Puhek

Medtem pa je ideja oziroma želja po selitvi v središče Ljubljane rasla že kar nekaj časa. "Tudi gostje so nam prigovarjali, da moramo priti v center, da takšna hrana spada sem. Nato se je ponudila priložnost za ta lokal in odločitev je padla," je povedal Klemen.

Bo Nazorjeva ulica končno zaživela?

Po dveh mesecih prenove sta tako odprla Hood Burger na Nazorjevi – ta se že od nekdaj zdi kot zakleta ulica, ki, čeprav je vzporedna z nagneteno Čopovo, nikakor ne zaživi. "Tega naju ni strah," je samozavesten Klemen. "Mislim, da bo tudi ta ulica zaživela, ne nazadnje so na enem koncu odprli restavracijo Slon, na drugem pa Atelje."

Sestavine so strogo slovenskega porekla. "V Sloveniji imamo fenomenalne sestavine in to pri nas tudi izkoriščamo," poudarjata. | Foto: Bojan Puhek Sestavine so strogo slovenskega porekla. "V Sloveniji imamo fenomenalne sestavine in to pri nas tudi izkoriščamo," poudarjata. Foto: Bojan Puhek

Koncept medtem ostaja isti kot na Viču, burger naročiš in prevzameš, ga neseš do mize in poješ. "Tudi cenovna politika ostaja enaka, ostajamo ponudnik ulične prehrane," zagotavljata 31-letna Ljubljančana, ki sta pred štirimi leti začela slovensko burgermanijo.

Burgerji za uravnoteženo prehrano

"Predvsem pa se je po najinem prihodu začel trend ulične oziroma hitre prehrane usmerjati v kakovostne, lokalne sestavine," je še dejal Klemen. "Treba je poudariti, da imamo v Sloveniji fantastične surovine, takšne kakovosti marsikje v tujini ni mogoče dobiti."

Tako kot v življenju so tudi v podjetništvu vedno vzponi in padci. Pomembno je, kaj se iz tega naučiš," sta prepričana. | Foto: Bojan Puhek Tako kot v življenju so tudi v podjetništvu vedno vzponi in padci. Pomembno je, kaj se iz tega naučiš," sta prepričana. Foto: Bojan Puhek

Dokaz? "Midva burgerje jeva praktično vsak dan, pa imava še vedno isto kilogramov, kot sva jih imela," je zatrdil Til, Klemen pa je dodal: "Pravzaprav je tako, da v zadnjem času, ko imava ogromno sestankov in sva razpeta med lokacijami, pogosto jem kar kje na poti, kakšen sendvič in podobno. In moram reči – odkar jem manj burgerjev, se mi je začelo kar malo nabirati okoli pasu."

Fotogalerija
1 / 14
Ne spreglejte