Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Ljubljana burger ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 6. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pop's Place: burgerji na ljubljanski promenadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Ocena gostilne: Pop's Place | Foto Miha First

Foto: Miha First

Odločili smo se, da v najbolj razprodanem ljubljanskem lokalu ob burgerjih poskusimo še nekaj drugih jedi - da preprosto polnovredno povečerjamo.

Pri Pop'su, ki ga sopodpisuje Sebastjan, naslednik Svetozarja Raspopovića (ta že dolga leta drži pokonci gostilno, pravzaprav cel sistem As v ljubljanskem Knafljevem prehodu), se menda jedo najboljši burgerji v mestu.

Pop's Place

Cankarjevo nabrežje 3, 1000 Ljubljana

Telefon: 0590 42856

Ljubljanski Kraševec vojvodinsko-črnogorskih korenin se je odločil ponudbo Asa popestriti in v času odpiranja novega lokala v Stari Ljubljani je imel kar nekaj idej, na koncu pa se je mlajši Pope menda odločal med picerijo in burgerji.

Zmagali so drugi, tudi zato, ker so jih po ameriških receptih že razvijali v Asu, gotovo pa tudi zato, ker je izračunal, da bo posel z burgerji bolj zanesljivo tekel. So pa v Pop'su ob ameriško preoblikovanih pleskavicah ali polpetih, če se pošalimo in poenostavimo, pustili dovolj prostora za nekaj drugih jedi, za skromno vinsko karto ter za konkretno ponudbo piva in žganih pijač z vsega sveta.

Za začetek: lepljivo-sladke pečene perutničke in pečene papričice | Foto: Miha First Za začetek: lepljivo-sladke pečene perutničke in pečene papričice Foto: Miha First

Začeli smo s predjedmi. V to kratko kategorijo spadajo tudi mini burgerji, a ker smo jih nameravali poskusiti kot veliko glavno jed, smo se odločili za perutničke na azijski način in male španske zelene paprike z angleško morsko soljo Maldon. Perutničke so bile izvrstne, sladko-slana marinada je tudi za naše kraje povsem običajno jed spremenila v prav posebno piščančjo specialiteto. Manj so navdušile paprike, ki bi jim morali dodati vsaj več soli, če ne še kakšno bolj udarno začimbo.

A zelenjava mora biti tudi v tako mesojedih lokalih, zato imajo med glavnimi jedmi tudi vegeburger, vegetarijanski, ne veganski pogled na mesno hrano. Naša odprava se tako globoko v vegevode ni hotela spustiti, vsaj ne na takšnem kraju. Želeli smo nekaj bolj konkretnega, nekaj, kar bi sodelovalo s pivom, vinom in koktajli, ki smo jih (že) pili. Pri Pop'su imajo tale vina: rdečo Carolino, Marjanova cabernet sauvignon in sivi pinot, špansko Capo Viejo reserva, čilski Casillero del Diablo, Blažičevo rebulo ter Popetovi malvazijo in rdečo zvrst.

Bolj kot vinska ponudba pri Pop'su navdušuje ponudba različnih vrst piva. | Foto: Miha First Bolj kot vinska ponudba pri Pop'su navdušuje ponudba različnih vrst piva. Foto: Miha First

A v razprodanem lokalu na bregu reke ima glavno besedo pivo, ne vino. 37 različnih steklenic je napisanih na seznamu, od Bevoga do Reservoir Dogs, od lastnega hišnega do Pelicona, Tektonika, Maistra, Kratochwilla ... Imajo celo škotska, nizozemska, hrvaška (Zmajska pivovarna), srbska in seveda belgijska piva. Najdražji je belgijec Debuisson za 38 evrov na (buteljčno) steklenico. Naše omizje je na začetku logično pilo japonski Hitachino Nest za kakšnih pet evrov, potem pa smo pri glavnih jedeh presedlali na SuperNovo iz srbske pivovarne Kabinet. 

Glavne jedi torej. Karto sestavlja nekaj različnih burgerjev, za katere obljubljajo, da so samo iz uležanega mesa slovenskega pašnega goveda (180 gramov), ki ga oklepa najboljša maslena bombetka. Po osem ali devet evrov so burgerji z različnimi dodatki, prelivi, začimbami in omakami. Nam se je zdelo, da je treba poskusiti hišni burger, opremljen z imenom lokala ter podložen s stiltonom in rezinami jabolka. Osnova.

Izvirni, originalni oziroma hišni burger | Foto: Miha First Izvirni, originalni oziroma hišni burger Foto: Miha First

Morda smo natakarje malce presenetili, a ker je bila pot naprej dolga, se nismo hoteli umazati, zato smo naročili še nože, vilice in kar je podobnega orodja, ki ga pri Pop'su gostje ne uporablja prav pogosto. Pravzaprav je tako, da mora pravi "burgeraš" znati jesti burger z rokami.

Kakorkoli. Ob solidnem, nekoliko prepečenem burgerju smo naročili še nekaj jedi, ki naj bi nam pomagale razrešiti vprašanje, ali je v Pop's Placeu mogoče povsem konvencionalno večerjati. In odgovor je: da, lahko tudi večerjamo. Srbsko pivo niti približno ni ujelo japonsko, zato smo si pomagali s španskim rdečim Campo Viejo in ob burgerju naročili še orjaško porcijo fish&chipsa, ki ga cenijo na 12 evrov.

Gigantski fish&chips je bil še najmanj prepričljiva jed med naročenimi. | Foto: Miha First Gigantski fish&chips je bil še najmanj prepričljiva jed med naročenimi. Foto: Miha First

Na drugi strani smo se lotili še burgerja z ocvrtim piščancem, pa še velikih ocvrtih čebulnih obročkov ter hišnega ocvrtega krompirja z začimbami in parmezanom. Še dobro, da jim je zaradi napada tujih in domačih gostov zmanjkalo rebrc, ki bi jih gotovo tudi pojedli (in potem bi se kar odvalili po bregu v Ljubljanico).

Pozitivno presenečenje dneva: v pinjencu mariniran piščanec, ocvrt v panko drobtinah | Foto: Miha First Pozitivno presenečenje dneva: v pinjencu mariniran piščanec, ocvrt v panko drobtinah Foto: Miha First

Smo pa zato naročili sladice. Zmagal je čokoladni brownie z orehi, ki ga osvežijo z vaniljevim sladoledom, na visokem drugem mestu je bila sirova torta oziroma cheesecake, po ameriškem receptu, seveda.

Simpatičen konec po obilni večerji z burgerji, čeprav je treba omeniti žganice, ki jih je v baru več kot v podobnih lokalih po deželi. Gin tonik, recimo, lahko namešajo z desetimi različnih gini, imajo pa tudi na desetine viskijev, tekil, rumov… Mi smo se lotili japonske Nikke in kentuckyjskega Maker's Marka, finale, ki ga doživite redkokje.

Brownie z orehi in vaniljevim sladoledom | Foto: Miha First Brownie z orehi in vaniljevim sladoledom Foto: Miha First

Povzetek

Lokal, ki jezdi val povečanega obiska turizma, a ima kaj ponuditi tudi lokalnim gostom. Konec koncev se gost lahko za kakšnih 15 evrov obilno napolni s tremi jedmi, kar v središču mesta ni vedno lahko. Burgerji so osnova, imajo še rebrca, ribe s krompirčkom, sladice in celo nekaj vegetarijanskih poskusov.

V ponudbi (alkoholnih) pijač je kakšnih deset različnih vin in več kot 30 vrst piva. Zraven je nujno treba omeniti čvrsto podlago žganih pijač in koktajlov.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte