Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2011,
10.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 2. 2011, 10.13

7 let, 12 mesecev

Flambirani vulkan slovite Marine Abramović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Performansi srbske umetnice Marine Abramović običajno trajajo več ur, dni, tudi mesecev. Njena zadnja ideja, s katero je zaplavala v kulinarične vode, je veliko kratkotrajnejša.

Kontroverzna umetnica iz Beograda, ki že več let živi in ustvarja v New Yorku, je lani pripravila retrospektivo, v okviru katere je več kot 700 ur presedela v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) in nepremično strmela v obiskovalce. Njeno zadnje delo je precej bolj oprijemljivo, prav tako pa ga obiskovalci ne morejo videti v muzeju, temveč le v restavraciji. Tradicionalna sladica v novi, avantgardni obliki S Kevinom Laskom, glavnim kuharjem newyorške restavracije Park Avenue, je ustvarila sladico z imenom Volcano Flambé oziroma flambirani vulkan. Za 20 ameriških dolarjev, kolikor sicer stane vstopnica za muzej MoMA, si jo lahko do 20. marca privoščite v omenjeni restavraciji. Flambirani vulkan je variacija priljubljene ameriške sladice pečena Aljaska. Gre za čokoladni sladoled, beljakovo peno in bananin mousse na mandljevem biskvitu in zdrobljenih piškotih, celoten sladki "vulkan" pa je polit z rumom in prižgan.

Organizatorji projekta, neprofitna umetniška organizacija Creative Time, so sladico, sad sodelovanja umetnosti in kulinarike, opisali kot "multisenzorično intervencijo", ki "goste popelje na pot vročega in hladnega, mehkega in trdega, temnega in svetlega, sladkega in slanega". Gost postane del umetniškega performansa s tem, ko sladico pojé.

Gostje poslušajo navodila, kako jesti sladico Tistim, ki naročijo to sladico, v Park Avenue oblečejo laboratorijsko haljo in jim izročijo leseno škatlo, kozarec vode, vilice, žlico in prtiček. V škatli je MP3-predvajalnik, na katerem gostje poslušajo Marinina navodila, kako jesti flambirani vulkan, dobijo pa tudi knjižico prav posebnih "duhovnih receptov". Eden od njih priporoča kozarec vode za zajtrk, kozarec vode za kosilo, za večerjo pa – kozarec vode.

Kevin Lasko, ki je Abramovićevi posodil svoj kuharski talent za uresničitev umetniške ideje, je povedal, da je imel pred začetkom projekta precej treme. "Prvo srečanje je bilo zastrašujoče, a se je izkazalo, da je izjemno prijazna. Ker smo ji pustili popolnoma odprte roke, smo se bali, da bo prišlo do zapletov, a se je vse dobro izteklo," je povedal. "Sicer sprva nismo nameravali delati sladic, ker imamo za to posebnega kuharja, a si tega nismo upali povedati Marini. Zato smo se odločili, da bomo še zadnjič naredili sladico," je delo s svojeglavo umetnico opisal Lasko.

Restavracija, ki se prilagaja letnim časom Tudi restavracija Park Avenue je po svoje pravo umetniško delo. Celotno restavracijo, od jedilnika do notranje opreme in celo imena, namreč prilagajajo letnim časom. Tako se do 21. marca imenuje Park Avenue Winter (zima), potem pa se bo tri mesece imenovala Park Avenue Spring (pomlad). Takrat bodo k sodelovanju povabili tudi novega umetnika, ki bo z Laskom ustvaril novo jed. Spomladi bo to Janine Antoni, poleti Paul Ramírez Jonas, jeseni pa Michael Rakowitz.

Ne spreglejte