Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
20.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sam Smith ocenili smo

Torek, 15. 7. 2014, 20.38

5 let, 1 mesec

Sam Smith – In the Lonely Hour

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladi Britanec Sam Smith je z debitantskim albumom In the Lonely Hour osvojil glasbene lestvice, radijske valove in srca poslušalcev po vsem svetu.

Morda vam ime Sam Smith ne zveni znano, zagotovo pa ste si že kdaj mrmrali kakšno njegovo pesem. 22-letni Britanec je zaslovel leta 2012, ko je v sodelovanju z bratskim elektronskim duom Disclousure zapel pesem Latch. Ta se je hitro povzpela na enajsto mesto britanske lestvice. Vokalni prispevek v veliki uspešnici lanskega poletja La La La britanskega producenta Naughty Boya pa je hitro zasedel sam vrh glasbenih lestvic.

Smitha so še isto leto nominirali za nagrado kritikov brit in nagrado BBC Sound, prejel je obe.

Njegov preboj, prvi EP so sestavljale štiri pesmi, Safe With Me, Nirvana, njegova akustična solo različica omenjene uspešnice Latch in live različica pesmi I've Told You Now, k jo je posnel v cerkvi.

Mladi glasbeni talent, ki se spogleduje s popom in r'n'b, je debitantski album napovedal s singlom Lay Me Down. Smith v baladi pokaže svoje izjemne vokalne sposobnosti, ogromen odziv pa je dosegla tudi akustična izvedba singla. Romantična skladba je kmalu zasedla vrh lestvice britanskih singlov, dokler je ni z njega zbila uspešnica Robina Thickeja in Pharella Williamsa Blurred Lines.

Drugi singel, ki ga danes pogosto slišimo na domačih radijskih valovih, Money on My Mind, je izdal februarja 2014. Skladbo bomo tudi pri nas zagotovo poslušali še vse poletje, saj se uvršča med glavne hite druge polovice leta, priljubljenost pa ji raste na lestvicah po vsem svetu.

Tretji singel Stay With Me je prav tako nabit s čustvi, ki jih glasbeniku uspe izraziti že s samim vokalom, še preden bi sploh prisluhnili besedilu. V remiksu pop balade se mu pridruži še ameriška r'n'b zvezdnica Mary J. Blige, kar je Britancu prineslo še večji komercialni uspeh. Na albumu se zvrstijo še Good Thing, Leave Your Lover, I'm Not the Only One, I've Told You Now, Like I Can, Life Support in Not in That Way, prav vse pa govorijo o grenki ljubezni.

Smitha bi lahko označili za moško različico Adele ali bolj nesrečno različico Bruna Marsa, saj ob svojih izjemnih vokalnih sposobnostih najraje prepeva o neuslišanih ljubeznih. V nekem intervjuju, kjer je izjavil, da je gej, je izdal tudi, da album In the Lonely Hour govori o mladeniču, ki ga je ljubil, a mu ta ni vračal ljubezni. "Nikoli nisem bil v zvezi, bil sem le v neuslišanih razmerjih, v katerih mi ljubezni niso vračali," je izjavil 22-letni glasbenik.

Smith se je ob odličnih uvrstitvah pesmi na lestvicah in številnih televizijskih nastopih letošnjo pomlad podal že na ameriško turnejo in razprodal koncerte. Mimogrede, glasbenik kot glavno vzornico navaja Amy Winehouse, kot pravi, pa so na njegovo glasbo vplivale tudi Beyonce, Whitney Houston in Mariah Carey.

Smithov album je pravzaprav dnevnik osamljenega 21-letnika, izbor žalostnih, a odličnih ljubezenskim pesmi, te pa so, če sklepamo po Adelinem in Samovem preboju, ključ do uspeha.

Ne spreglejte