Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2011,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 13. 12. 2011, 13.02

8 let

Kreslinov 50. koncert v 20 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlado Kreslin je Gallusovo dvorano Cankarjevega doma že dvajsetič ovil v nostalgijo in romantiko. Skoraj triurni glasbeni spektakel je bil znova deležen stoječih ovacij.

"Petdeset koncertov v dvajsetih letih" se glasi pomenljiv podnaslov včerajšnjega koncertnega sprektakla. Neverjetno glasbeno popotovanje se je začelo 5. oktobra leta 1992, ko je takrat 39-letni beltinški kantavtor stopil na oder Cankarjevega doma v družbi Pihalnega orkestra Svea iz Zagorja. Koncertni prvenec v Gallusovi dvorani je nosil naslov Spominčice. Beseda je dala besedo, koncert je dal naslednji koncert, ljudje so bili navdušeni in rodila se je nepogrešljiva tradicija. Na odru so se v 20 letih zvrstili številni eminentni gosti, med katerimi ne moremo mimo Rada Šerbedžije, Hansa Thessinka, Allana Taylorja, Jonasa Žnidaršiča, Vladka Stefanovskega, Chrisa Eckmana, Dražena Turina - Šajete, Gala Gjurina in Gabrielle Gabrielli. Če je Kreslin srce in duša dogodka, predstavljata zasedbi Beltinška banda in Mali bogovi oči in ušesa.

Koncert sklenil s solznimi očmi "Če se prav spomnim, sem bila na prvem koncertu že leta 1995, ko so Kreslinu delali družbo Istrski muzikanti. Od takrat do danes nisem zamudila niti enega koncerta v Cankarjevem domu. Gre za nekakšno tradicijo," nam zaupa 56-letna Manca iz Zagorja. Navdušena oboževalka pa ni edina, ki prekmurskega glasbenika spremlja na vsakem decemberskem koraku. "Prvič sem koncert obiskal leta 1994. Spomnim se, da me je koncert neverjetno navdušil, koncert sem sklenil s solznimi očmi. Kakovost koncertov se z leti ohranja, zato ne vidim razloga, da Vladeka ne bi obiskoval tudi naslednjih 20 let," je navdušeno razlagal 62-letni Miran iz okolice Kranja.

Prva postaja včerašnjega glasbenega popotovanja je bila pesem To pri nas ni možno, nato pa so si druga za drugo sledile Cesta, Nekega jutra, ko se zdani in Letos bo huda jesen. "Dvajsetič smo tukaj in predstavljam vam gosta, s katerim sva tukaj nastopila pred natanko petnajstimi leti." Tako je Vlado napovedal prvega glasbenega gosta, britanskega velikana folk glasbe Allana Taylorja. Na odru se jima je malce pozneje pridružil tudi nizozemski glasbenik, izreden blues kitarist Hans Thessink. "Lepo je biti spet s teboj, moj lepi in nori prijatelj," je zadnji nagovoril Kreslina. V nadaljevanju so vsi trije zapeli klasiko Daleč je moj rojstni kraj. Hans in Allan sta večinoma pela v angleščini, na trenutke pa sta se preizkusila tudi v slovenščini, kar je med občinstvom vsakič izzvalo navdušenje.

Glasbenih gostov pa nikakor ni bilo konec. Skupaj z Gabriello Gabrielli je Kreslin zapel pesem Bella ciao, s hrvaškim prijateljem Šajeto, ki je bil včeraj skoraj povsem ob glas, a kljub temu občinstvo zabaval dobrih deset minut, pa je glasbeno interpretiral pesem Rulet. Do konca dogodka so ušesa obiskovalcev božale zimzelene uspešnice Namesto koga roža cveti, Vsi so venci vejli, Lili Marlen, Poj mi pesem, Tista črna kitara in Od višine se zvrti. Občinstvo, ki je bilo skozi večer dokaj zadržano – tudi usta so obiskovalci ob petju odpirali le do polovice –, je nastopajoče nagradilo s stoječimi ovacijami. Čeprav je med igranjem prihajalo do občasnih tehničnih napak, tu pa tam se je tudi malce "fušalo", tega glasbenemu velikanu ne gre zameriti. Tudi če bi Kreslin ves večer preigraval neznane komade, koncert pa sklenil s Tisto črno kitaro in Od višine se zvrti, bi bil občutek preprosto popoln.

"Črno kitaro sem si izposojal že od očeta" "Prvega koncerta se spominjam s pomočjo svojih prijateljev fotografov. Ne spomnim se nastopajočih, spomnim pa se občutka, ki je bil neverjeten," nam je zaupal Prekmurec. V preddverju Cankarjevega doma si lahko pogledate fotografsko razstavo, ki vas bo popeljala od leta 1992 pa vse do lanskega leta.

Če se je prvenec imenoval Spominčice, je včerajšnji dogodek nosil naslov Tista črna kitara. Kreslin je že med koncertom povedal, da si je njegov oče prvo kitaro kupil leta 1948. "Prav to kitaro sem si večkrat izposodil ter se navdušil nad igranjem in petjem," je dodal po koncertu.

Poudarimo, da so obiskovalci včerajšnjega dogodka dobili tudi zgoščenko, ki je bila izdana v čast okrogli obletnici koncertov v Cankarjevem domu. Kreslin je o izboru skladb povedal naslednje: "V zadnjega pol leta sem preposlušal številne stare posnetke. Nekatere smo predelali, druge zmiksali, tretje presnemavali. Na plošči so komadi, ki jih ni na drugih ploščah, pa tudi komadi, ki so, a na tem albumu zvenijo drugače."

Na vprašanje, kako je tokrat izbral glasbene goste, je Vlado odgovoril: "Vsi ti glasbeniki so v preteklosti že stali z menoj na odru Gallusove dvorane. Dogodka se na žalost ni mogel udeležiti Rade Šerbedžija, ki je na premieri nekega filma z Angelino Jolie. Z njo pač ne morem tekmovati."

Ne spreglejte