Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 1. 2014, 17.54

8 let

Nazaj v prihodnost bo muzikal na londonskem West Endu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstvenofantastično komedijo iz osemdesetih let prejšnjega stoletja Nazaj v prihodnost (Back to the Future) bodo v obliki muzikala prihodnje leto postavili na oder West Enda v Londonu.

Film, ki je v orbito A-zvezdnikov izstrelil igralca Michaela J. Foxa, bo prihodnje leto star 30 let. In ni boljšega načina, kot da z muzikalom zaznamujejo 30-letnico številnim tako ljube filmske trilogije.

Ustvarjalci so o pretvorbi filma v gledališko obliko razmišljali zadnjih deset let.

Bob Gale, ki je spisal scenarij za film iz leta 1985 (in obe nadaljevanji), je dejal, da je skupaj z režiserjem Robertom Zemeckisom gledališko različico filma predebatiral z različnimi gledališkimi hišami, a šele v Londonu živeči režiser Jamie Lloyd in producent Colin Ingram sta ju prepričala s svojo idejo in vizijo.

"Srečala sva se z Britanci in z Američani. Odločila sva se za Britanca, Jamieja in Colina, saj na najin material gledata z drugačnimi kulturnimi očmi," je razložil Gale.

In zakaj prav muzikal? Nazaj v prihodnost lahko zaživi kot muzikal, saj ima glavnega junaka, ki si želi postati rock glasbenik. "To pri pretvorbi filma v glasbeno-gledališki spektakel precej pomaga," je še dodal Gale.

Film se osredotoča na srednješolca Martyja McFlya (Michael J. Fox), ki v značilni ameriški soseščini Twin Pines živi z nesamozavestnim očetom (Crispin Glover) in materjo (Lea Thompson), ki je pijanka. Lokalni, domnevno nori znanstvenik Doc Brown (izjemen Christopher Lloyd) s pomočjo avtomobila DeLorean ustvari časovni stroj, s katerim Marty odpotuje nazaj v leto 1955. Tam spozna resnico o svojem očetu in materi oziroma o tem, kako sta se spoznala. Žal se mati ogreje za Martyja, ne njegovega očeta. Marty mora tako očetu pokazati, kako naj osvoji svojo bodočo ženo, mater pa naučiti, kdo pravzaprav je.

Muzikal ne bo kopija filma Gale in Zameckis sta spisala scenarij tudi za muzikal, ki pa je nekoliko predrugačena različica izvirne zgodbe. Christopher Lloyd bo prav tako pomagal pri nastanku omenjene predstave. In sicer bo vodil dve delavnici: prvo julija letos v Los Angelesu za producente podjetij Universal Stage Productions (Wicked, Billy Elliot) in Amblin Entertainment Stevena Spielberga, drugo pa avgusta v Londonu za Ingramove kolege in lastnike tamkajšnjih gledališč.

Uvodna skladba v filmu je The Power Of Love, ki jo v originalu poje Huey Lewis And The News. Ta skladba bo skupaj s komadi Johnny B. Goode, Earth Angel in Mr Sandman tudi v muzikalu. Alan Silvestri, ki je za film spisal glasbeno podlago, bo skupaj z Glenom Ballardom za potrebe muzikala ustvaril nekaj novih skladb.

Del kreativne ekipe, ki se bo v prihajajočih mesecih ukvarjala z muzikalom, so še Andrew Willis, ki bo nastopajočim pomagal pri veščinah skateboardinga, oblikovalka scene in kostumov Soutra Gilmour, strokovnjak za razsvetljavo Jon Clark, iluzionist Paul Kieve in Alan Williams, ki bo nadzoroval glasbeno izvedbo.

"Vse, kar moramo storiti zdaj, je najti Martyja. Igralec, ki ga bo upodobil, bo moral biti dober kitarist, pevec, dober igralec in dobrega videza. Za časovni stroj bomo že poskrbeli," se je pošalil Ingram.

Ali bodo muzikal uprizorili tudi na Broadwayu, še ne vedo. Najprej mora doživeti londonski krst, in če bo ta uspešen, bo mogoče govoriti tudi o širitvi čez lužo.

Ne spreglejte