Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
21. 10. 2014,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Liffe filmski festival

Torek, 21. 10. 2014, 13.37

8 let

Na letošnjem Liffu Nick Cave in Michel Houellebecq

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljana se pripravlja na že 25. Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki ga bodo zaznamovali filmi, ki se jih splača videti na velikem platnu, manjkalo pa ne bo niti glasbeno obarvanega programa.

Najbolj priljubljen dogodek v Ljubljani se bo letos začel 12. novembra in bo do 23. novembra ponudil 98 celovečernih in 21 kratkih filmov. Četrt stoletja filmskih vrhuncev bodo letos zaznamovali filmi, ki jih je po mnenju poznavalcev treba videti na velikem platnu, torej v okolju, za katerega so bili narejeni, s čimer se ljubljanski mednarodni filmski festival pridružuje celoletni akciji Kinadvor in Kinoteke z zgovornim imenom, Veliko platno. Nostalgiki si bodo v omenjenih kinematografij tako v okviru festivala lahko med drugim pogledali spektakle, kot so Čarovnik iz Oza, Rdeči čeveljci in Lawrence Arabski, iz tega sklopa pa je tudi otvoritveni film Playtime Jacquesa Tatija, ki ga v Sloveniji niso vrteli že 20 let in ki si ga bo mogoče ogledati s 35mm filmskega traku.

Sklop Perspektive, v katerem so tudi letos zbrali filme mladih avtorjev in avtoric, ki se potegujejo za nagrado vodomec, tokrat prinaša dva filma ameriške neodvisne produkcije, ki je bila po besedah programskega direktorja festivala, Simona Popka, letos še posebej močna. Izpostavil je Ritem norosti (Whiplash) in Mrhovinarja Joela Potrykusa, sklop pa prinaša še film brez podnapisov, v katerem se vsi pogovarjajo v znakovnem jeziku, Pleme, nemško socialno komedijo Prolatarska zimska pravljica, kanadski film Puberteta: navodila za uporabo in francoski film Požri svoje prednike, ki je blestel v Cannesu. V tem sklopu je tudi prvenec Kristijana Milića, Številka 55, ki je blestel na festivalu v Pulju.

Nick Cave, Michel Houellebecq in Michael Keaton v Predpremierah Praviloma najbolj priljubljen sklop, Predpremiere, letos prinaša nekaj težko pričakovanih filmskih presežkov, med njimi film 20.000 dni na Zemlji, v katerem spremljamo dan v življenju glasbenika Nicka Cava, ki je stari znanec Ljubljane. Leto dokumentarcev, ki se mešajo s fikcijo, bosta dopolnila še Birdman, v katerem se ponorčujejo iz zatona kariere Michaela Keatona, in Ugrabitev Michela Houellebecqa, v katerem kontroverzni francoski pisatelj, ki smo ga nedavno lahko poslušali v Ljubljani, v vlogi samega sebe poskuša poustvariti mit o njegovi ugrabitvi.

Predpremiere prinašajo še Alana Partridga: Alfa samec, ki bo blizu predvsem ljubiteljem britanskega humorja, film Pasolini o zadnjih dneh življenja Piera Pala Pasolinija, številni pa se bodo razveselili filma Foxcatcher: Boj z norostjo, ki je po Popkovih besedah eden od glavnih favoritov za oskarja. Mike Leigh se je tokrat lotil življenja slikarja Josepha Turnerja, na festival pa prihaja tudi film Leviatan, radikalna kritika Putinovega sistema, ki jo je, presenetljivo, financiralo rusko ministrstvo za kulturo.

S pomočjo Ljubljane zaobšli Putinovo blokado Ruskih filmov letos kljub blokadi kulturne izmenjave z zahodom ne bo manjkalo, saj so organizatorji filma s pomočjo Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani dobili dovolj filmov za poseben sklop, posvečen lani umrlemu ruskemu režiserju Alekseju Germanu. Njegov zadnji film Težko je biti Bog bo sicer prikazan v sklopu Kralji in Kraljice, v katerem je Popek izpostavil še filme Čarlijeva dežela Rolfa de Heerja, štiridelno televizijsko serijo Mali Quinquin, ki je zgovorna predstavnica zlate dobe televizije, v kateri se vedno več filmskih režiserjev podaja v televizijske vode, ter film Najbolj iskani človek Antona Corbijna, ki je eden zadnjih filmov s Phillipom Seymourjem Hoffmanom.

Wim Wenders in Juliano Ribeiro Salgado sta posnela film Sol zemlje, poseben dogodek za filmske sladokusce pa bo zagotovo peturni filipinski film Odmevi preteklosti.

Panoramasvetovnega filma prinaša Barbare Ivana Ikića, indijski film Brezpogojna ljubezen, Fair Play o dopingu za železno zaveso, balkansko različico Kasperja Hauserja, Nikogaršnji otrok, danski film Pogled tišine in ameriški film Palo Alto Gie Coppola, ki se ga boste spomnili po spodrsljaju Jamesa Franca, ki se je med snemanjem filma zapletel v spogledljivo pisanje sporočil z mladoletnico, ki je njuno dopisovanje pozneje tudi objavila.

Prihaja nagrajeni kratki film Hanne Slak in maraton glasbenih videospotov Poleg celovečercev bo tudi letos na festivalu bogat nabor kratkih filmov. Laborat, pri katerem je sodelovala tudi slovenska režiserka Hanna Slak in ki je zmagal na berlinskem filmskem festivalu, bo na ogled v prvem delu sklopa Evropa na kratko, v katerem je Igor Prassel izpostavil še film Vsak pravi pesnik, ki sta ga Nejc Saje in Jeffrey Young posnela o najpomembnejšem še živečem slovenskem pesniku, Tomažu Šalamunu.

Na račun bodo prišli tudi ljubitelji glasbe, ki si bodo v Kinu Šiška lahko ogledali izbor letošnjih najboljših glasbenih spotov in z glasovanjem izbrali tudi zmagovalca. Med nominiranci so tudi Laibach s skladbo The Whistleblowers.

Ne spreglejte