Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

oskarji Jada Pinkett Smith

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 14.20

6 let, 7 mesecev

Lahko pričakujemo bojkot oskarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Igralka Jada Pinkett Smith se ob letošnjih nominacijah za oskarje, med katerimi spet prevladujejo belopolti, sprašuje, ali je morda čas za bojkot teh najprestižnejših filmskih nagrad.

Tako kot lani je tudi ob letošnjih nominacijah za oskarje na Twitterju postala pogosta oznaka #oscarssowhite (oskarji so tako beli), saj med nominiranci in nominirankami v glavnih kategorijah praktično ni temnopoltih igralk in igralcev, čeprav so ti v zadnjem letu ustvarili kar nekaj vidnih vlog. Na to je opozorila igralka Jada Pinkett Smith, ki je na Twitterju zapisala, da temnopolte redno vabijo na podelitve oskarjev kot podeljevalce in podeljevalke nagrad, tudi kot voditelje in voditeljice ali nastopajoče, med tistimi, ki jim podelijo priznanje za njihove umetniške dosežke, pa jih praktično ni.

Igralka se zato sprašuje, ali bi se morali nebelopolti ljudje kar v celoti odpovedati sodelovanju na Oskarjih. "Ljudje bodo z nami ravnali tako, kot jim dovolimo," je dodala igralka.

Spregledali Idrisa Elbo in Benicia del Tora Letos med nominiranci za glavno vlogo ni njenega moža Willa Smitha, ki je igral v filmu Concussion, in britanskega igralca Idrisa Elbe, za katerega so po poročanju Guardiana pričakovali nominacijo za vlogo v filmu Beast of No Nation. Med nominiranci prav tako ni Benicia del Tora, ki je številne prepričal v filmu Sicario, Michaela B. Jordana iz filma Creed, nominiran pa ni tudi nihče iz filma Straight Outta Compton.

Chris Rock, ki bo letos povezoval prireditev, je oskarje že označil za bele nagrade BET, ki jih ameriška televizija Black Entertainment Network vsako leto podeljuje ustvarjalcem in ustvarjalkam iz ameriških etničnih manjšin.

Kritična tudi predsednica Akademije Do nominacij je bil na svojem profilu na Facebooku kritičen tudi producent filma Straight Outta Compton Will Packer, razočarana pa je bila tudi predsednica Akademije, ki podeljuje oskarje, Cheryl Boone Isaacs. Dejala je, da je razočarana nad pomanjkanjem raznolikosti med letošnjimi nominiranci in nominirankami, da pa to sicer ne zmanjšuje izjemnosti nominiranih filmov.

Ne spreglejte