Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
11.23

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 11.23

7 let

Kelly Clarkson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
My December (2007)

TIP: Vse je hotela narediti sama in rezultat je nadvse povprečna glasba.

Pevka Kelly Clarkson se je leta 2002 kot prva zmagovalka ameriške resničnostne serije American Idol za večno vpisala v glasbeno zgodovino. Na nek način je bila Kelly tudi poskusni zajček glasbene industrije, ki je takrat še tipala, koliko lahko zasluži z zvezdo, ki so jo praktično ustvarili (neuki?) gledalci. In rezultat je bil več kot navdušujoč. Kelly je svoja prva dva albuma prodala po vsem svetu v več kot 16 milijonih primerkih. Roko na srce, šlo je za sijajni plošči, s katerimi so Kelly in ekipa postavili nove standarde pop rocka. Kelly je nasula kopico izvrstnih hitov, izmed katerih še posebej izstopa odlična balada Because Of You, ki ga je pevka napisala skupaj z dvema nekdanjima članoma Evanescence.

Pred izidom njenega tretjega albuma My December pa se je Kelly odločila za precejšnje spremembe. Predvsem je vseskozi trdila, da njen glas s prvih dveh albumov ni tisti pravi. Prav tako pa je hotela imeti popolno kontrolo nad vsemi skladbami na novi plošči, ki jo je tudi dobila. Morda celo še bolj pogumna poteza pa je bila, da je Kelly gladko zavrnila glasbenega mogula Clivea Davisa, ki ji je baje ponujal milijone, če mu dovoli, da na njen album uvrsti skladbe, ki bi "se bolje prodajale". Govori pa se tudi, da je bil Davis zelo proti objavi skladb, ki jih je nazadnje uvrstila na ta album. Kelly je ostala pri svojem in tako je kot avtorica sodelovala prav na vseh skladbah, ki so na My December.

Seveda je nesmiselno razpravljati, kaj bi bilo, če bi…, vendar prvi vtis je, da je My December njen daleč najslabši album. Resda je to njen najbolj oseben album in da morda Kelly tudi poje, tako kot zares hoče, vendar… Kelly se je dokončno oddaljila od bleščečega pop rocka, ki je krasil njena prva dva izdelka. Namesto tega tokrat predstavlja precej bolj rockersko in kitarsko obarvane skladbe, ki sicer imajo sila moderno formo, ki pa ni nekaj pretresljivo posebnega. Kelly na eni strani divja po precej mračnih in žensko energičnih pop rock vodah, kakršnih se nekdaj ne bi sramovala niti Alanis Morissette, na drugi strani pa predvsem proti koncu albuma predstavlja prave komorno-akustične recitale.

Kelly je sicer nedvomno dokazala, da noče biti lutka v rokah velikega glasbenega biznisa, vendar je imel Davis (kot ponavadi) prav. My December je v ZDA prišel zgolj do številke 660.000 prodanih izvodov. Po vsem svetu (vključno z ZDA) pa so ga prodali v nekaj več kot milijon in 200 tisoč primerkih. Tudi singlei s tega albuma niso bili uspešni.

Kelly se je ustvarjanja My December lotila nekoliko preveč "po slovensko" - hotela je vse sama. Rezultat pa je precej bled. Album je v bistvu šolski primer tega, koliko različnih znanj, sodelovanj in nenazadnje tudi instinktov je potrebnih, da je nek izdelek res popoln. Še posebej to velja za bolj pop avtorje. In Kelly je tu naredila veliko napako!

Ne spreglejte